1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Irak antaa Turkin joukoille 48 tuntia aikaa poistua maasta

Irakin mukaan Turkin joukkoja on saapunut sen alueelle ilman lupaa. Irakin pääministeri Haider al-Abadi on vaatinut Turkkia vetäytymään alueelta.

Ulkomaat
Haider al-Abadi
Irakin pääministeri Haider al-Abadi.Kirill Kudryavtsev / EPA

Sunnuntaina Irak antoi Turkille 48 tuntia aikaa vetää joukkonsa pois maasta. Mikäli Turkki ei suostu pyyntöön harkitsee Irak al-Abadin mukaan ”kaikkia keinoja”, joihin kuuluu myös YK:n turvallisuusneuvoston puoleen kääntyminen. Käytännössä pöydällä ovat todennäköisesti vain diplomaattiset keinot, sillä Irakin joukot ovat sidottuja taistelemaan Isisiä vastaan.

Turkki lähetti joukkojaan tukikohtaan Pohjois-Irakiin Basgiqaan torstaina. Joukkojen on tarkoitus kouluttaa Irakin sunnijoukkoja ottamaan haltuunsa läheinen Mosulin kaupunki.

Turkin pääministeri Ahmet Davotoglu lupasi sunnuntaina, että Turkki ei lähetä alueelle uusia joukkoja ennen kuin asiasta on keskusteltu Irakin hallituksen kanssa. Lupausta alueella jo olevien joukkojen poisvetämisestä ei kuitenkaan kuulunut.

Turkin mukaan torstaina lähetetyt joukot ovat osa normaalia kiertoa, joka liittyy alueella jo olevan tukikohdan toimintaan ja sen vahvistamiseen turvallisuusriskien varalta.

_* Oikaisu klo 05:22, Turkki kouluttaa sunnijoukkoja, ei kurdeja. _

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi