1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranskan äärioikeisto nousi aluevaalien ykköseksi

Äärioikeistolainen Kansallinen rintama on saanut historiallisen äänisaaliin Ranskan aluevaaleissa. Marine Le Penin johtama puolue sai ensimmäisellä kierroksella lähes kolmanneksen kaikista äänistä. Toiseksi eniten ääniä keräsi Nicolas Sarkozyn vetämä keskustaoikeisto ja presidentti Hollanden sosialistipuolue jäi selvästi kolmanneksi.

Ulkomaat
Marine Le Pen puhui lehdistölle sunnuntaina Henin Beaumontissa, Ranskassa.
Marine Le Pen.Denis Charlet / AFP

Laitaoikeistolaisen Kansallisen rintaman puheenjohtaja Marine Le Pen asteli kannattajiensa eteen sunnuntai-iltana voittajan hymy huulillaan.

– Äänestystulos varmistaa sen, mikä oli odotettavissa, mutta mitä kaikki eivät ole halunneet myöntää. Kansallismielinen liikkeemme on nyt Ranskan ykköspuolue, Marine Le Pen totesi ja sai raikuvat aplodit.

Kyseessä on puolueen historian paras vaalitulos. Ensimmäisen kierroksen perusteella äärioikeisto saisi ykköspaikan peräti kuudessa Manner-Ranskan 13:sta hallintoalueesta. Niitä johtavat alueneuvostot päättävät esimerkiksi junaliikenteen ja koulutuksen järjestämisestä sekä yritystukien jakamisesta.

Marine Le Penin oma äänisaalis oli vaikuttava: hän keräsi lähes 43 prosenttia pohjoisranskalaisen Nord-pas-de-Calais-Picardien äänistä. Toinen kova menestyjä oli Le Penin sisarentytär Marion Marechal-Le Pen. 25-vuotias kansanedustaja sai yli 41 prosentin äänisaaliin Kaakkois-Ranskassa.

– Kyseessä on poikkeuksellinen tulos. Ranskan vanha, poliittinen järjestelmä kuoli tänä iltana, Marechal-Le Pen totesi tuloksen kuultuaan uutiskanava TF1:n haastattelussa.

Ranskalaiset ovat pettyneet perinteisiin suurpuolueisiin

Kansallinen rintama on hyötynyt Ranskan talouskurimuksen ja työttömyyden herättämästä protestimielialasta. Lisäksi puolueen lempiteemat eli maahanmuutto ja turvallisuus ovat hallinneet poliittista keskustelua Pariisin terrori-iskujen jälkeen.

Tavallisille ranskalaisille äärioikeiston vaalimenestys ei tullutkaan yllätyksenä.

– Ihmisistä tuntuu, että sekä oikeisto että vasemmisto ovat tehneet viime vuosina samankaltaista ja yhtä tehotonta politiikkaa. Nyt ratkaisua, tai kuviteltua ratkaisua, etsitään äärioikeistosta, Madeleine-niminen nuori pariisilaisnainen totesi.

David-niminen mies sanoi puolestaan, että Kansallinen rintama on tehnyt onnistuneen kasvojenkohotuksen.

– Isä Le Penin siirryttyä sivuun on puolueesta tullut aiempaa salonkikelpoisempi. Marine Le Penin johtama nykypuolue muistuttaa lähinnä Yhdysvaltain teekutsuliikettä, eikä sen äänestämistä tarvitse enää hävetä, David sanoi.

Le Pen tähtää seuraavaksi presidentinvaalien voittoon

Aluevaalien ensimmäisellä kierroksella toiseksi tullut Nicolas Sarkozyn johtama keskustaoikeisto ja kolmanneksi jäänyt sosialistipuolue yrittävätkin nyt vimmaisesti mobilisoida kannattajiaan, jotta äärioikeiston menestystä saataisiin hieman hillittyä vaalien toisella kierroksella ensi sunnuntaina. Tässä voi auttaa myös taktikointi.

Sosialistit ovatkin jo ilmoittaneet vetäytyvänsä joillain alueilla kisasta kokonaan. Puolue toivoo kannattajiensa äänestävän keskustaoikeiston ehdokasta ja estävän näin äärioikeiston ehdokkaan voiton.

Keskustaoikeiston puheenjohtaja Nicolas Sarkozy uhosi kuitenkin sunnuntai-iltana, että hänen Tasavaltalaiset-puolueensa ei aio vetäytyä yhdeltäkään alueelta.

– Me tarjoamme ainoan uskottavan vaihtoehdon nykyiselle politiikalle. Emme voi pettää äänestäjiämme vetäytymällä kilpailusta, Sarkozy sanoi.

Muiden pohtiessa strategioitaan, suuntaa Marine Le Pen katseensa jo vuoden 2017 valtakunnallisiin vaaleihin. Aluevaalien huima äänisaalis auttaa häntä vahvistamaan puolueorganisaatiota ja kilpailemaan tosissaan tulevien parlamentti- ja presidentinvaalien voitosta.

Lue seuraavaksi