Kaikki mielenosoituksissa kiinniotetut vapautettu – vakavista vahingoista ei tietoa

Poliisi ampui mielenosoittajia kohden seitsemän laukausta paineilma-aseella.

Aamu-tv
Ylikomisario Juha Hakola
Poliisi otti itsenäisyyspäivänä kiinni noin 130 mielenosoittajaa ja joutui käyttämään levottomuuksien taltuttamiseksi paineilma-asetta. Ylikomisario Juha Hakola Helsingin poliisista kertasi illan kulkua poliisin näkökulmasta.

Loputkin itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa kiinniotetuista 130:stä on nyt vapautettu.

Aamulla heistä osa oli vielä kiinniotettuina.

– Kyllä heitä muutama on vielä poliisin suojissa. Lähtökohta on, että loputkin vapautetaan aamupäivän aikana viimeistään, kertoi ylikomisario, viestintäjohtaja Juha Hakola Helsingin poliisista kertoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa maanantaiaamuna.

Kiinniottojen taustalla oli Hakolan mukaan häiriönteolta suojaamista, poliisin vastustamista, vahingontekoa ja muuta.

– Kaikki rikosnimikkeet eivät ole vielä selvinneet. Päivän aikana selvitetään vahingot, poliisilla on varsin tarkkaan selvillä osallistuneet, Hakola totesi.

Levottomuudet keskittyivät Helsingin Töölöön, missä anarkistit yrittivät estää kansallismielisten 612-kulkueen siirtymisen Hesperian puistosta Hietaniemen uimarannan suuntaan. Mielenosoittajia oli Hakolan mukaan liikkeellä yhteensä noin tuhat useissa mielenilmauksissa.

– Pystyimme pitämään anarkistit ja kansallismieliset mielenosoittajat pääosin erillään, Hakola kertoi.

Mielenosoittajat tekivät jonkin verran ilkivaltaa, kuten sotkivat talojen seiniä, mutta vakavista vahingoista ei ole tietoa.

Poliisi: "suunnattuja laukauksia jalkoihin"

Poliisi joutui tilanteessa käyttämään paineilma-asetta mielenosoittajien suuntaan. Ase ai ammu kumiluoteja, vaan kumimuoviseospanoksia.

– Laukaukset on ammuttu, kun poliisiin on kohdistettu väkivaltaa. Ne ovat olleet suunnattuja laukauksia jalkoihin. Ketään ei ole missään tapauksessa ammuttu kasvojen alueelle. Poliisi käytti muutamia kertoja paineasetta. Laukauksia ammuttiin yhteensä seitsemän, Hakola kertoo.

Yksi vastamielenosoittaja esitteli medialle punaista silmäänsä ja sanoi saaneensa siihen osuman paineilma-aseesta. Hakolan mukaan silmävaurio on voinut tulla monesta muustakin syystä.

Noin viisitoista erikoisvarusteista poliisia rivissä.
Poliisi käytti lamauttavaa paineilma-asetta mielenosoittajiin Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2015. Aku Häyrynen / Lehtikuva

– Siellä on ollut paljon muutakin tavaraa ilmassa kuin vain poliisin ampumia, muun muassa kiviä ja pulloja.

Hakolan mukaan poliisi takavarikoi noin 30 soihtua. Ne löytyivät Hakolan sanoin "isännättömänä".

– Se oli merkittävä takavarikko. Soihdut palavat äärimmäisellä kuumuudella ja aiheuttavat vaaraa yleisössä.