Tällaisella paineaseella poliisi taltutti mielenosoittajia – ase ensimmäistä kertaa mielenosoituskäytössä

Poliisi ampui lamautusaseella seitsemän laukausta mielenosoittajia kohden Itsenäisyyspäivänä. Painease ensimmäistä kertaa käytössä mielenosoittajien rauhoittamiseen. Ohessa video

Kotimaa
Poliisin uusi lamautusase muistuttaa värikuula-asetta sekä ulkonäöltään että toimintaperiaatteeltaan, mutta sen teho on suurempi.
Poliisin uusi lamautinlaite muistuttaa värikuula-asetta sekä ulkonäöltään että toimintaperiaatteeltaan, mutta sen teho on suurempi.

Poliisin Itsenäisyyspäivänä käyttämä FN 303 -lamautuslaite, viralliselta nimeltään paineilmatoiminen projektiililaukaisin, on tarkoitettu uhkaavasti käyttäytyvien henkilöiden taltuttamiseen. Poliisi on tähän asti käyttänyt sitä vain yksittäisten ihmisten rauhoittamiseen, yhteensä muutamia kertoja.

Ylikomisario, viestintäjohtaja Juha Hakola Helsingin poliisista kertoo, että eiliset Itsenäisyyspäivän mielenosoitukset olivat poliisille ensimmäinen kerta, kun paineasetta käytettiin joukkojenhallintaan mielenosoituksissa. Paineaseen etu on, että tehostaan huolimatta sen osuma ei todennäköisesti aiheuta vakavia vammoja.

– Sen osuma on hiukan patukan lyöntiä kovempi, sanoo ylikomisariio, viestintäjohtaja Juha Hakola Helsingin poliisista.

Poliisilla on jo aiemmin ollut käytössään sähkötoiminen etälamautin. Lamautusase muistuttaa värikuula-asetta sekä ulkonäöltään että toimintaperiaatteeltaan, mutta sen teho on suurempi ja osuma tuskallisempi. Taltutusmatka on pisimmillään 70 metriä.

– Sillä ei ammuta kumiluoteja, panos ei ole kumiluoti missään tapauksessa, vaan kumimuoviseos, Hakola tähdentää.

Hakolan mukaan painease toimi halutulla tavalla: mielenosoittajien suurin into laimeni.

_Alunperin vuosi sitten julkaistulla videolla poliisi esittelee lamautuslaitteen käyttöä. _