1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Linnan juhlilla ennätysyleisö – lähetystä seurasi yli 2,6 miljoonaa katsojaa

Linnan juhlien tämän vuoden katsojaluvut ovat vuosituhannen suurimmat.

kulttuuri
Sauli Niinistö ja Jenni Haukio tanssivat muiden katsoessa heitä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Linnan juhlien tv-lähetys keräsi itsenäisyyspäivänä keskimäärin 2,47 miljoonaa katsojaa. Eniten katsojia lähetys sai hieman ennen kello iltakahdeksaa, yhteensä noin 2,6 miljoonaa. Tämä on koko 2000-luvun ennätys. Huippuluvut käyvät ilmi Finnpanelin TV-mittaritutkimuksesta.

– Ennätysyleisön taustalla on monta tekijää. Ennen kaikkea tv-lähetys oli erinomaisesti toteutettu. Toiseksi uskon, että päätöksemme aloittaa illan pohjustus jo päivällä Kohti Linnan juhlia -lähetyksellä nosti odotusarvoa ja tarjosi katsojille kiinnostavan vaihtoehdon viettää itsenäisyyspäivää. Myös huonolla säällä on yleensä jonkin verran vaikutusta katsojalukuihin, Itsenäisyyspäivän ohjelmiston päätuottaja Marko Krapu toteaa.

Myös Kohti Linnan juhlia -lähetys sai suuryleisön. Yhdeltä alkaneella lähetyksellä oli jo kello 16 puoli miljoonaa katsojaa, kuuden jälkeen ohjelmaa seurasi yli 1,6 miljoonaa ihmistä.

Sekä Itsenäisyyspäivän paraati että Linnan jatkot -ohjelma saivat miljoonayleisön. Puoli yhdeksän uutisia katsoi yli 2,4 miljoonaa suomalaista.

"Suomi tarvitsee positiivisia kokemuksia"

Viime vuonna Linnan juhlia seurasi keskimäärin 2,1 miljoonaa ihmistä, ja parhaimmillaan katsojia oli 2,1 miljoonaa. Toissa vuonna Tampereella järjestettyä tapahtumaa hieman yli kaksi miljoonaa katsojaa.

Ohjelman keskikatsojamäärät ovat 2000-luvulla olleet muutamaa vuotta lukuun ottamatta yli kaksi miljoonaa.

– Suomi tarvitsee ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin yhteisiä, positiivisia kokemuksia. Tähän tarpeeseen itsenäisyyspäivä ja erityisesti Linnan juhlat vastaa hyvin. Olemme viimeiset pari vuotta tietoisesti korostaneet, että itsenäisyys on iloinen asia ja että sen pitää näkyä myös sisällöissämme. Katsojaluvut ovat yksi signaali siitä, että strategiamme on ollut oikea, Krapu jatkaa.

Linnan juhlien sivustolla taas käytiin eilen 126 000 eri laitteelta, joista tabletteja tai älypuhelimia oli 55 %.

_Tuntematon sotilas _-elokuvaa seurasi Yle Teemalla keskimäärin yli 360 000 silmäparia. Kanavan vaihto ei siis vaikuttanut kulttielokuvan löytämiseen ja katsomiseen.

Päivitetty 7.12.2015 klo 15:52. Korjattu lukuja. Lähetyksellä oli tänä vuonna keskimäärin 2,47 miljoonaa katsojaa. Jutussa kerrottiin virheellisesti, että katsojia olisi ollut 2,36. Lisäksi viime vuoden keskikatsojamäärä on korjattu. Oikea luku on 2,1 miljoonaa, eikä 2,4 miljonaa.

Lue seuraavaksi