Älä kuvaa lennokilla sotilaskohdetta ilman lupaa: "Kaikki tapaukset poliisille"

Ilmasta ei saa luvatta kuvata sotilaskohteita eikä maastoharjoituksia. Puolustusvoimat on päivittänyt ilmakuvausta koskevaa ohjettaan.

Kotimaa
Videodrone lennokki
Vilma Hannén / Yle

Lennokit ovat yleistyneet Suomessa niin paljon, että puolustusvoimat on katsonut tarpeelliseksi päivittää ohjeensa (siirryt toiseen palveluun)ilmakuvaajille. Yliluutnantti Jaakko Rissasen mukaan ilmakuvaus oli aiemmin lähinnä ammattimaisten yrittäjien toimintaa.

– He olivat hyvin perillä maanpuolustuksellisten kohteiden kuvaamista sääntelevästä lainsäädännöstä. On hyvä, että lennokkienkin lennättäjä tietävät, mitä ilmasta saa kuvata ja mitä ei.

Luvattomasta kuvauksesta poliisiasia

Sotilaalliseen maanpuolustukseen kuuluvien kohteiden kuvaaminen on laissa kiellettyä ja luvanvaraista.

Ilman lupaa ei saa kuvata sotilaskohteita, varuskuntia eikä merivoimien aluksia tai vastaavia. Lupa tarvitaan myös puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen maastoharjoitusten kuvaamiseen. Kuvauskielto koskee sekä kiinteitä rakenteita että liikkuvia toimintoja eli puolustusvoimien ajoneuvojakaan ei saa ilmasta kuvata ilman lupaa.

Puolustusvoimien mukaan kaikkeen havaittuun luvatta kuvaamiseen on puututtu ja tehty esitutkintapyyntö poliisille.

– Aluevalvontalain mukaan luvallisten asioiden rikkomisesta on olemassa rangaistus. Tietääksemme luvatta kuvaamista on onneksi tapahtunut vain vähän.

Vahinkoja voi sattua

Jos lennokinlennättäjä huomaa ottaneensa vahingossa kuvaa sotilaskuvaa, kannattaa ottaa yhteyttä puolustusvoimiin.

– Sen jälkeen voimme yhdessä keskustella asiasta ja katsoa, voiko materiaalia käyttää tai julkaista.

Maan tasalla kuvaamisen sääntely on hieman ilmakuvausta väljempää.

– Sotilasalueella ei saa maan tasallakaan kuvata, mutta julkisella alueella ihmiset tietenkin saavat ottaa kameroillaan kuvia. Jos kuljetuspanssariajoneuvomme liikkuvat maanteillä, niin totta kai sitä saa kuvata.