1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Itsenäisyyspäivä nosti kevättulvan Pohjanmaan pelloille

Sunnuntain sateet nostivat pohjalaisvesistöjen vedenpintoja ja virtaamia niin, että paikoin puhuttiin jo kevättulvasta.

Kotimaan uutiset
Vedenpinta korkealla Kyrönjoessa.
Olli Koski / Yle

Pohjanmaan eteläosan jokien virtaamat ylittivät itsenäisyyspäivänä keskimääräisen kevättulvan tason. Sateet nostivat joet ja ojat piripintaan ja paikoin vesi nousi pelloillekin esimerkiksi Lapuanjoella Liinamaassa.

– Kyrönjoki ja Lapuanjoki olivat vielä eilen nousussa ja ennustettiin, että nekin nousisivat lähelle keskimääräistä kevättulvatasoa, mutta ne näyttävät yön aikana rauhoittuneen ja osin kääntyneen laskuun päin, sanoo vanhempi insinööri Katja Haukilehto Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksesta.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta kerrotaan, että nousu rauhoittui myös Teuvan-, Närpiön-, Maalahden- ja Lapväärtinjoilla sunnuntai-illan mittaan. Esimerkiksi Lapväärtinjoen virtaama maanantaiaamuna on noin 100 m3/s, kun se vuoden 2012 syystulvan aikaan oli lähes 200 m3/s.

Järviä juoksutettu

Sateet nostivat vedenpintoja myös pohjalaisjärvissä. Esimerkiksi Pitkämön pintaa on laskettu ohijuoksuttamalla Kauhajoen ja Jalasjoen säännöstelypatojen kautta suurimmillaan 100m3/s.

Lappajärvi on lumen sulamisten ja sateiden vuoksi noin 25 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä ja sen ennustetaan nousevan vielä noin 10 cm. Ely-keskus kertoo, että Lappajärven pintaa pyritään laskemaan ennen mahdollisia hyydeongelmia.

– Näyttäisi, että tälläiset rankemmat sateet ja sulamiset talvenkin aikana ovat yleistymässä. Onneksi on luvattu ettei lähipäivinä sataisi paljon. maa on märkää ja uomat täynnä, joten sateet nostavat nopeasti virtaamia, Haukilehto sanoo.

Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksessa seurataan mittauspisteiden vedenpintaa jatkuvasti. Tarvittaessa ryhdytään toimenpiteisiin yhdessä mm. pelastusviranomaisten kanssa.

Lue seuraavaksi