1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kuopio oli Jean Sibeliukselle tuttu kaupunki – pelasi spiritismiä ja mökkeili saaristossa

Kuopio tuli Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibeliukselle tutuksi muun muassa ystävien kautta. Sibelius tutustui Kuopiossa ollessaan Minna Canthiin sekä kokeili spiritismiä.

Jean Sibelius Kuva: Otava

Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksen värikäs elämä kytkeytyy Wienin tanssisalien ja Berliinin oopperoiden lisäksi myös Pohjois-Savoon ja Kuopioon. Hämeenlinnassa syntynyt ja Helsingissä opiskellut säveltäjä vieraili usein Pohjois-Savossa ystäviensä ja vaimonsa sukulaisten luona.

Vuonna 1865 syntynyt Sibelius aloitti 20-vuotiaana nuorukaisena opinnot Helsingin yliopistossa ja alkoi nopeasti viihtyä yliopiston sijaan Helsingin Musiikkiopistossa. Helsingissä Sibelius tutustui Armas Järnefeltiin sekä hänen veljiinsä ja myöhemmin heidän kauttaan myös Aino Järnefeltiin, josta tuli Sibeliuksen vaimo.

Sibelius ja Aino tapasivat Helsingissä syksyllä 1888. Sitä ennen Aino oli asunut neljä vuotta Kuopiossa, koska hänen isänsä, Alexander Järnefelt, toimi Kuopion läänin kuvernöörinä vuosina 1884–1888.

Spiritismiä Canthin ja Gallen-Kallelan kanssa

Sibelius vieraili lukuisia kertoja Kuopiossa Ainon tai hänen veljiensä kanssa. Nuori Sibelius tutustui Kuopiossa esimerkiksi kirjailija Minna Canthiin. Canthin kirjoittamista kirjeistä on löytynyt tarinoita Sibeliuksen matkoista Pohjois-Savoon.

– Sibelius tuli Kuopioon ja vieraili Minna Canthin luona. Hän ystävystyi Canthin kanssa ja vietti paljon aikaa Kanttilassa, kertoo Minna Canthin ja Kuopion historiaa tutkinut Outi Vuorikari.

Minna Canth kirjoitti Sibeliuksesta kirjeissään muun muassa ystäville Keski-Suomeen.

– Canth kirjoitti, että Sibelius ja Järnefelt piipahtivat hänen luonaan kylässä Kanttilassa. He pelasivat skruuvia ja pitivät spiritistisiä istuntoja, joista Canth oli aivan hurmioitunut. Myös Akseli Gallen-Kallela oli mukana peli-illoissa, kertoo Vuorikari.

Canth oli Vuorikarin mukaan ihastunut spiritismiin, mutta ei ottanut sitä tosissaan. Myöhemmin hän kirjoitti aiheesta hupinäytelmän Spiritistinen istunto.  Sibelius tapasi Kuopiossa myös runoilija K. A. Tavaststjernan, jonka tuotanto miellytti Sibeliusta paljon. Tavaststjerna oli tarinoiden mukaan mukana taiteilijoiden istunnoissa.

– Canthin luona vieraillessaan Sibelius on liikkunut ympäri Kuopiota, käynyt esimerkiksi Väinölänniemen rannalla. Minna Canth vei kaikki vieraansa myös Puijolle.

Sibelius vieraili Kuopion saaristossa

Aino ja Jean Kuopiossa kesällä 1893 Arvid Järnefeltin puolison Emmyn seurassa. Kuopiossa ollessaan Sibelius sai kuulla Evelina-tädin kuolemasta. Säveltäjä suunnitteli samalla Kalevala-aiheista oopperaa. Kuva: Kuvakaappaus Erik T. Tawaststjernan kirjasta Sibelius (Otava 2003).

Sibelius vieraili usein myös Järnefeltien sukulaisten luona.

Järnefeltit muuttivat Vaasaan vuonna 1888, kun Alexander Järnefelt sai viran Vaasan läänin kuvernöörinä. Järnefeltit vierailivat Kuopiossa useasti vielä senkin jälkeen.

Perhe vietti paljon aikaa saaristossa maalaistaloissa ja seurakunnan herrasväelle vuokraamissa torpissa.

– Seurakunnalla oli tuolloin kymmeniä torppia, joita pystyi vuokraamaan kuukausienkin ajaksi. Järnefeltit viettivät paljon aikaa siellä, ja varmasti myös Sibelius on ollut mukana. Myös Minna Canthilla oli maalaistalo, jossa hänen lapsensa viettivät aikaa kesäisin.

Tarinan mukaan Jean ja Aino olisivat menneet myös kihloihin Kuopiossa, mutta varmaa tietoa asiasta ei ole. Sibeliusten kihlajaisilmoitus on julkaistu vuonna 1892 Keski-Suomi-lehdessä, mikä viittaisi kihlajaisiin Savon ulkopuolella. Toisaalta pariskunta meni salaa kihloihin jo vuonna 1890.

– Tarinan mukaan kihlajaisia olisi vietetty nykyisen Kuopion alueella mökillä, jossa Sibelius oli viettänyt paljon aikaa. Se ainakin tiedetään, että Järnefeltit olivat Kuopiossa kihlajaisten aikaan, kertoo Vuorikari.

Sibeliusten häät pidettiin Järnefeltien kesänviettopaikassa Tottisalmella 10. kesäkuuta 1892. Häiden jälkeen nuoripari vietti kuherruskuukautta Lieksan seudulla Monolan talossa.

Sibelius jatkoi Monolan kuherteluajan jälkeen syvälle Karjalaan ja Aino siirtyi sukulaistensa luo Kuopioon. Elokuun puolivälissä Sibelius palasi Kuopioon.

Näkyykö Sibeliuksen jälki yhä savolaisravintolassa?

Kuopion kaupungista löytyy yhä tarinoita Sibeliuksen vierailuista. Taideyliopiston lehtori Seppo Kirkinen kertoo, että Aino ja Jean Sibelius kävivät usein esimerkiksi Sampo-ravintolassa syömässä. Tarinan mukaan yhä tänä päivänä ravintolan taulusta löytyvä mystinen reikä olisi Sibeliuksen aiheuttama.

– Tarinan mukaan Sibelius olisi suutuspäissään polttanut taulun alareunaan reiän sikarilla. Tosin tunnetumman tarinan mukaan reikä olisi aiheutunut ampumistapauksesta 60-luvulla.

Muikkuravintola Sampon mukaan taulusta kiertää monia tarinoita. Ampumistarina on todennäköisin, mutta taulun mystiselle reiälle löytyy vielä kolmaskin tarina.

– Olen kuullut, että eräs kirjailija olisi suutuspäissään polttanut reiän tauluun. Sibeliuksen tarina on minulle kokonaan uusi, kertoo Ari Kuurne Sampo-ravintolasta.