Tutkimus: Stonehenge onkin "käytetty" – monumentti pystytettiin ensin Walesiin

Stonehenge on esihistoriallinen monumentti Englannin Wiltshiressä.

Stonehenge Englannin Wiltshiressä on noin 5 000 vuotta vanha monumentti. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Stonehengen sinikivipaadet louhittiin Walesissa satoja vuosia aiemmin, ennen kuin ne pystytettiin nykyiselle paikalleen Wiltshireen Salisburyn tasangolle, kertovat brittitutkijat sanomalehti The Guardianille (siirryt toiseen palveluun).

He uskovatkin, että monumentti pystytettiin alun perin walesiläisten louhosten lähettyville. Sittemmin se purettiin, ja kivipaadet kuljetettiin nykyiselle sijaintipaikalleen. Stonehenge on siis "käytetty".

Tutkijat ovat löytäneet walesiläisistä Carn Goedogin ja Craig Rhos-y-felinin kivimuodostelmista syvennyksiä, jotka vastaavat Stonehengen sinikivipaasien kokoa ja muotoa.

– Kolme metriä yläpuolellamme näimme paasien perustan. Monoliitit seisoivat sillä sellaisenaan, valmiina laskettaviksi alas syvennyksistään, kuvailee projektinjohtaja, professori Mike Parker Pearson Lontoon yliopistosta.

Monumenttirakennuksen Ikea

– Se oli kuin esihistoriallisen monumenttirakennuksen Ikea. Sen hyvä puoli oli, että kivet muotoutuivat 480 miljoonaa vuotta sitten paasiksi. Esihistoriallisten ihmisten ei tarvinnut hakata niitä irti. Heidän tarvitsi vain asettaa kiiloja muodostelman halkeamiin. Kun kiila kostutettiin, se turposi ja kivi irtosi ulos kalliosta, kuvailee Parker Pearson.

Carn Goedogin ja Craig Rhos-y-felinin kivimuodostelmat sijaitsevat lähellä Preseli-kukkuloita. Jo aiemmin on tiedetty, että Stonehengen sisemmän hevosenkengän muotoisen kivikehän kivet ovat peräisin sieltä.

Siirto tuskin kesti 500 vuotta

Craig Rhos-y-felinin kivilouhoksen kivipaadet irrotettiin noin 3400 vuotta ennen ajanlaskun alkua ja Carn Goedogin 200 vuotta myöhemmin. Tutkijat ovat selvittäneet ajankohdan kivilouhoksien työntekijöiden tulisijoihin jättämien hiiltyneiden hasselpähkinöiden kuorien ja puuhiilien perusteella.

– Esihistoriallisilta kivensiirtäjiltä olisi tietysti voinut kulua 500 vuotta saada ne Stonehengeen, mutta mielestäni se on aika epätodennäköistä. On todennäköisempää, että kiviä on aluksi käytetty paikallisessa monumentissa, jossakin kivilouhosten lähellä, joka on sittemmin purettu ja raahattu Wiltshireen, arvioi professori Mike Parker Pearson The Guardianille.

Tutkijat arvioivat, että alkuperäinen monumentti sijaitsi todennäköisesti kivilouhosten välissä. He uskovat löytäneensä sen todennäköisen paikan ja toivovat löytävänsä kaivauksissa jotakin isoa ensi vuonna.

Matka oli yli 200 kilometriä

Kivilouhoksilta on yli 200 kilometrin matka Stonehengeen. Kivien kuljettaminen Englannin Wiltshireen on ollut yksi esihistoriallisten yhteisöjen suurimpia saavutuksia.

Arkeologien arvioiden mukaan kukin 80 kivipaadesta painoi noin kaksi tonnia. He uskovat, että härät tai ihmiset raahasivat ne Wiltshireen puisissa kelkoissa, joiden alla oli raiteiden virkaa ajavat hirret.

Kivien siirto oli spektaakkeli

Park Pearsonin mukaan tiedetään, että kivipaasien liikuttamista on pidetty joissakin yhteisöissä spektaakkelina, joka yhdisti useita eri yhteisöjä.

– Yksi uusimmista teorioista on, että Stonehenge on yhdentymisen monumentti, joka liitti yhteen kansoja Britannian monista eri osista, hän sanoo.

Professori Mike Parker Pearsonin johtama tutkimus on julkaistu maanantaina Antiquity-lehdessä.

Stonehengen on epäilty olleen auringon tai kuun temppeli tai esimerkiksi tähtitieteellinen kalenteri. Suositulla turistikohteella käy vuosittain yli miljoona turistia.