1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä hukkasi sotilassatelliitin

Lauantaina avaruuteen lähetettyyn satelliittiin kohdistui suuria odotuksia. Satelliitin havaintolaitteilla piti etsiä mm. sukellusveneitä.

Ulkomaat
Avaruusraketti laukaisualustalla.
Kanopus-ST-satelliitti ammuttiin avaruuteen lauantaina Plesetskin avaruustukikohdasta kuvan kaltaisella Soyuz-kantoraketilla. Kuva on Plesetskin tukikohdasta vuodelta 2004.EPA

Venäjän asevoimat on menettänyt yhteyden uuteen satelliittiinsa teknisen vian takia, kertoo uutistoimisto Tass nimettöminä pysytteleviin lähteisiin vedoten.

Kanopus-ST-satelliitti ammuttiin avaruuteen lauantaina Plesetskin avaruustukikohdasta. Soyuz-kantoraketin matkassa avaruuteen oli määrä viedä kaksi astelliittia, mutta Kanopus-ST ei irronnut kantoraketista.

– Laite on todettu menetetyksi, koska sitä ei voida käyttää suunnitellusti, kertoo uutistoimiston lähde.

Satelliittia on yritetty irrottaa kantoraketista useita kertoja tuloksetta. Sen odotetaan putoavan muutaman päivän kuluessa mahan ja tuhoutuvan jo ilmakehässä.

Kanopus-ST-satelliittia on kehitetty kymmenen vuotta ja siihen kohdistui suuria odotuksia. Satelliittia oli määrä käyttää sekä sotilaallisiin, että siviilitarkoutuksiin.

Sen laitteiden oli määrä tarkkailla valtameriä ja sään kehittymistä. Samalla sen avulla kyettiin etsimään sukellusveneitä.

Lähteet: Tass, AFP

Lue seuraavaksi