1. yle.fi
  2. Uutiset

Latvian pääministeri Laimdota Straujuma ja hallitus eroavat

Straujuma on johtanut keskustaoikeistolaista koalitiohallitusta. Se voitti vaalit lokakuussa 2014.

Ulkomaat
Latvian pääministeri Laimdota Straujuma (Yhtenäisyyspuolue) Riiassa, Latviassa 4. lokakuuta 2014.
Latvian pääministeri Laimdota Straujuma (Yhtenäisyyspuolue) Riiassa, Latviassa 4. lokakuuta 2014.Valda Kalnina / EPA

Latvian pääministeri Laimdota Straujuma ilmoittaa eroavansa tehtävästään. Samalla hänen johtamansa hallitus eroaa. Straujuma kertoi päätöksestään tavattuaan Latvian presidentin Raimonds Vejonisin maanantaina.

– Uskon, että tarvitaan uusia ajatuksia, uusia panoksia ja energiaa, joiden avulla luomallemme perustalle voidaan rakentaa, sanoi Straujuma uutistoimisto AFP:n mukaan.

Straujuma on johtanut keskustaoikeistolaista koalitiohallitusta, joka voitti vaalit lokakuussa 2014. Hallituksen sisällä on ollut poliittista kinastelua, ja Straujuman johtajuutta on arvostelu. Latvian politiikan asiantuntijan mukaan hallituksessa ei ole pidetty Straujuman harmaasta, virkamiesmäisestä tyylistä.

Straujuma nimitettiin pääministeriksi tammikuussa 2014, kun edellinen pääministeri oli eronnut yli 50 ihmisen kuoltua supermarketin katon romahdettua Riiassa. Hän oli Latvian ensimmäinen naispääministeri.

Latvian presidentti Raimonds Vejonis sanoi pahoittelevansa hallituksen sisäisiä kiistoja. Hän toivoo, että puolueet aloittavat keskustelut uuden hallituksen muodostamiseksi mahdollisimman nopeasti.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi