Siivooja on sairaalassa usein myös kuuntelija – "Se on se tavallinen ihminen, joka puhuu tavallisella kielellä"

Vaasan keskussairaalassa puhtaudesta huolehtii vielä tällä hetkellä reilu 140 laitoshuoltajaa. Sairaalassa siivoaminen on tarkkaa työtä ja esimerkiksi eri osastoilla on omat siivoojansa, jotka tietävät osastonsa tarpeet hyvin. Jinna Stinson on siivonnut keskussairaalassa kohta kaksikymmentä vuotta.

Kotimaa
Jinna Stinson on työskennellyt Vaasan keskussairaalassa 18 vuotta.
Jinna Stinson on työskennellyt Vaasan keskussairaalassa 18 vuotta.Terhi Varjonen / Yle

Laitoshuoltaja Jinna Stinsonin työpäivä on alkanut kello 6.30. Ensimmäiseksi hän on siivonnut Vaasan keskussairaalan ala-aulassa olevan kanttiinin, sillä se on saatava kuntoon ennen kuin ensimmäiset asiakkaat tulevat. Stinson on työskennellyt Vaasan keskussairaalassa 18 vuotta.

Nykyinen tehtävä on huolehtia yleisten tilojen siisteydestä ja tähän kuuluu pääaulan lisäksi myös muiden kerrosten yleiset tilat, käytävät, hissit ja wc-tilat. Jinna on siivonnut myös eri osastoilla ja nähnyt ja kokenut kaikenlaista. Monet potilaat kertovat asioistaan siivoojalle.

– Kyllä ne aika helposti tulee juttelemaan. Potilaat turvautuu monesti siivojaan kun se on se tavallinen ihminen, joka puhuu tavallisella kielellä, kertoo Jinna.

Potilaat turvautuu monesti siivojaan kun se on se tavallinen ihminen, joka puhuu tavallisella kielellä

Jinna Stinson, laitoshuoltaja

Jinna on huomannut, että joskus potilaan on helpompi avautua siivoojalle niin hyvässä kuin pahassa. Palautetta itse siivoustyöstä tulee päivittäin.

– Yleensä palaute on positiivista ja asiakkaat tulevat kiittelemään. Pääasiassa tulee positiivista palautetta mutta kyllä aina välillä negatiivistakin tulee. Silloin ajattelen, että hänellä on ehkä ollut vain paha päivä, kertoo Jinna.

Hehtaarikärryssä kulkee kaikki tarvittava

Oikeat työvälineet ovat siivoojankin työssä kaiken a ja o. Jotta kaikki tärkeät työvälineet ovat varmasti mukana , on Jinnalla oma "työkalupakki" – siivouskärry.

Jinna Stinsonin siivouskärry on täynnä tarpeellista tavaraa.
Jinna Stinsonin siivouskärry on täynnä tarpeellista tavaraa.Terhi Varjonen / Yle

– Mulla on tämmönen hehtaarikärry, nauraa Jinna.

Hän on tuunannut kärryä omaan käyttöönsä sopivaksi. Siinä on monta lokeroa ja jokaikinen lokero on täynnä tarpeellista tavaraa. Kärryssä on mm. wc-paperia, käsipaperia, kuituliinoja, moppien varsia, muovipusseja ja kumikäsineitä ja tietenkin pesuaineet. Pesuaineet annostellaan valmiiksi.

Kovassa käytössä on myös käsien desinfiointiaine, sillä sitä siivoja tarvitsee lähes koko ajan. Jinnan mukaan siivouskäsineet hautovat käsiä jos käsineitä joutuu pitämään paljon. Mutta silloin, kun joudutaan siivoamaan esimerkiksi eritteitä, ovat käsineet tietysti kädessä, kertoo Jinna.

Aamulla Jinna tankkaa kärrynsä niin täyteen kuin voi, ettei ihan heti tarvitse lähteä sitä täydentämään. Joka tapauksessa kärryä joutuu päivän aikana täyttämään, sillä varsinkin wc-paperia kuluu valtavia määriä.

Siivouskärryistä löytyy pesuaineita, desinfiointiainetta, kuituliinoja ja paljon muuta.
Siivouskärryistä löytyy pesuaineita, desinfiointiainetta, kuituliinoja ja paljon muuta. Terhi Varjonen / Yle

Jinnan kärrystä löytyy myös kaksi puupalikkaa. Molemmissa lukee päällä: Jinnan oma, älä ota pois! Kun kysyn mihin tarkoitukseen palikat ovat, nauraa Jinna makeasti. Kyseessä ovat puupalikat, jotka laitetaan ovien väliin.

– Työkaveri pääsee paremmin konettamaan kun ovet ovat auki, selventää Jinna.