Poliisi tietää uuden paineaseen riskit – nainen kuoli värikuulan osumaan Yhdysvalloissa 2004

Painease oli poliisilla ensimmäistä kertaa joukkojenhallintakäytössä Itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa.

Kotimaa
Poliisi eristi 612.fi-yhdistyksen soihtukulkueen marssijat ja marssin vastustajat toisistaan Helsingissä itsenäisyyspäivänä.
Poliisi eristi 612.fi-yhdistyksen soihtukulkueen marssijat ja marssin vastustajat toisistaan Helsingissä itsenäisyyspäivänä.Aku Häyrynen / Lehtikuva

Suomen poliisilla on tiedossa, että poliisin Itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa käyttämä FN 303 -lamautusase on aiheuttanut naisen kuoleman Yhdysvalloissa vuonna 2004, kun aseen värikuula osui häntä silmiin baseball-pelin jälkeisessä mellakassa Bostonissa.

–Tiedämme kyllä, että riskejä on aina, kun voimakeinoja käytetään. Vastaavaa keskustelua on käyty myös sähkölamauttimesta, sanoo ylikomisario Heikki Porola poliisin erityistoimintayksiköstä.

Porolan mukaan poliisi pyrkii minimoimaan paineaseen riskit suuntaamalla laukaukset alaraajoihin. Osuma vastaa poliisin mukaan lyöntiä teleskooppipampulla.

Poliisi otti paineaseen käyttöönsä viime vuonna. Asetta testattiin ennen hyväksyntää kolme vuotta. Maailmalla FN303 on käytössä lukuissa maissa, mutta esimerkiksi Bostonin poliisi luopui siitä edellä mainitun kuolemantapauksen jälkeen.

– Tätä on käytössä ainakin Euroopassa, sanoo Porola.

Suomeenkin se otettiin, koska poliisilta oli siihen asti puuttunut sopiva väline etälamauttimen ja ampuma-aseen välille. FN303 osoittautui sellaiseksi.

– Tarpeeseen on tullut, Porola toteaa.