Hyppää sisältöön

Mihin Juha Valjakkala katosi? Poliisille ei vinkkiäkään yli viikkoon

Suomen tunnetuimpiin kuuluva rikollinen on ollut omilla teillään ennätyspitkään. Pako on kestänyt pian kolme viikkoa.

Nikita Bergenström (ent. Juha Valjakkala ) kuvattuna Kuopion vankilassa helmikuussa 2007. Kuva: Lehtikuva

Jokelan avovankilasta omillle teilleen lähtenyt Juha Valjakkala on onnistunut karistamaan poliisin kintereiltään ja nyt myös ulkopuoliset vinkinantajat ovat kadottaneet hänet.

– Hyvin hiljaista on ollut. Emme ole saaneet Valjakkalasta yhtään vinkkiä yli viikkoon, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Lylykangas Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Nikita Bergenströmiksi nimensä muuttanut Valjakkala häipyi avovankilasta Tuusulasta 18. marraskuuta luvalliselle opiskeluvapaalle ja jäi sille tielleen. Alkuun poliisi sai hänestä lukuisia vinkkejä, muutaman varmankin. Kaikki vinkit ovat olleet Helsingin seudulta, mutta miestä ei tavoitettu. Oletus on edelleen, että Valjakkala piilottelee jossain pääkaupunkiseudulla.

– Vinkkien loppuminen kielii siitä, että Valjakkala ei ole juurikaan liikkunut ja viettää hyvin varovaista elämää, eikä ole hölmöillyt. Toisaalta aikaa on kulunut jo niin paljon, että hän voi olla vaikka missä, pyörittelee Lylykangas.

Joka tapauksessa vinkkien hiipuminen on epätavallista. Tavallista nimittäin on, että vankilasta häipyneet eivät hiihtele aivan hissukseen.

– Useimmiten he jäävät kiinni, kun hölmöilevät kännipäissään ja virkavalta kutsutaan paikalle.  Tai sitten syyllistyvät uusiin rikoksiin tai jäävät kiinni sattumalta normaalin liikennevalvonnan yhteydessä, Lylykangas listaa vaihtoehtoja.

Pian kolme viikkoa pakosalla

Pako on Valjakkalalle Ylen laskelmien mukaan jo kymmenes. Se poikkeaa aiemmista siten, että se on kestänyt ennätyspitkään: keskiviikkona täyttyy kolme viikkoa. Tähän astinen ennätys oli 8 päivää neljän vuoden takaa.

Lylykankaan mukaan Valjakkalan haku jatkuu tähänastiseen tapaan. Vihjeitä Valjakkalan liikkeistä voi soittaa yleiseen hätänumeroon 112 tai lähimmälle poliisille.

Valjakkala istui pakohetkellä reilun vuoden tuomiota muun muassa varkaudesta, pahoinpitelystä ja parista rattijuopumuksesta. Hän tuli tunnetuksi Åmselen kolmoismurhasta vuodelta 1988. Siitä tuomiosta hän pääsi ehdonalaiseen vapauteen 2009.