Yle Selkouutisten televisiolähetykset palvelevat arkisin

Yle selkouutiset nähdään huomisesta alkaen myös televisiossa. Palvelulla pyritään tukemaan ensisijaisesti maahanmuuttajien kotoutumista, mutta siitä hyötyvät myös muut, joille suomen kieli tuottaa vaikeuksia. Lähetys myös tekstitetään suomeksi.

Yle Uutiset viittomakielellä
Selkouutisia käytössä suomen kielen oppitunnilla. Taululla lukee "selkouutiset" ja "tosi helppo".

Yle Selkouutiset laajenee televisioon maanantaina 7. joulukuuta. Tästä eteenpäin selkouutisia voi katsoa televisiosta joka päivä kello 15.10 TV1:stä. Lähetyksen kesto on viisi minuuttia.

Selkouutisia on tehty Ylessä vuodesta 1992, aluksi radioon ja myöhemmin myös nettiin. Palvelulla vastattiin ensin ulkosuomalaisten tarpeisiin. Sittemmin maahanmuuttajista on tullut Ylen selkouutisten pääkohderyhmä. Selkouutiset soveltuvat hyvin suomen kielen opiskeluun, sillä uutiset muokataan helposti ymmärrettäviksi.

– Kieltä ja itse tekstiä pitää muokata sanaston ja rakenteen, mutta myös tekstin sisällön ja taustatiedon kautta. Lisäksi lukunopeus on paljon hitaampi kuin tavallisissa uutisissa, kertoo toimittaja Pertti Seppä Yle Selkouutisista.

Televisiolähetyksillä Yle pyrkii parantamaan paitsi palvelun kattavuutta myös sen laatua.

– Se on mielestäni hyvin tärkeä asia mun mielestä yleisölle, koska kuva ja visuaalinen ilmaisu varmasti helpottaa ymmärtämistä eli tää on varmasti sellainen konsepti, joka palvelee yleisöä hyvin konkreettisella tavalla, Seppä sanoo.

Selkokieltä tarvitsee Suomessa noin puoli miljoonaa ihmistä. Maahanmuuttajat eivät siis ole läheskään ainoa ryhmä, joka voi hyötyä selkouutisista.

– Kohdeyleisöjä on hyvin monenlaisia. Kehitysvammaisista oppimisvaikeuksisiin, vanhuksiin ja maahamuuttajiin saakka. Kirjo on laaja, mutta kaikille yhteistä on se, että tarvitaan helpotettua suomenkieltä. Testeissä olemme huomanneet, että samat asiat on tärkeitä eri ryhmille, eli samalla tavalla tehty hyvä selkouutinen sopii kaikille, Seppä kertoo.

Lähetys myös tekstitetään suomeksi, minkä myötä se avautuu myös kuulovammaisille katsojille.