Raportti: Poliisin voimankäyttö Hennalassa ylimitoitettua – kaasu ja pamppu käytössä

Maahanmuuttovirasto on toimittanut Poliisihallitukselle SPR:n raportin Hennalan hätämajoituksen marraskuisesta välikohtauksesta. Raportin mukaan poliisin voimankäyttöä on pidetty yllättävänä ja mahdollisesti liiallisena.

turvapaikanhakijat
Poliiseja Hennalan hätämajoitusyksikössä.
Heikki Ahonen / Yle

Maahanmuuttovirastolle on ihmetelty poliisin toimintaa Hennalan hätämajoitusyksikössä marraskuussa tapahtuneessa kahakassa turvapaikanhakijoiden ja poliisin välillä. Poliisi käytti tilanteessa kaasuasetta ja pamppua.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen sanoo välittäneensä Poliisihallitukselle viestin, jonka hän on saanut Hennalasta tehdyistä tapahtumaraporteista. Kuuluvaisen mukaan tapahtumaraportista selviää, että poliisin toimintaa on pidetty ylimitoitettuna.

– Olen välittänyt viestiä Poliisihallitukseen. Raportoijat ovat tuoneet esille sen, että tietyissä kohdissa poliisin toiminta oli yllättävää.

Kuuluvainen itse ei ota kantaa oliko poliisin toiminta ylimitoitettua vai ei, koska ei ollut itse paikalla.

Hennalassa toiminnasta vastaa SPR. Hennalan hätämajoituskeskuksen johtaja Markku Heikkilä ei halua kommentoida tapahtumia.

Hän kertoo, että SPR tekee tilannekuvan ylläpitämiseksi tapahtumailmoituksen Maahanmuuttovirastolle kaikesta poikkeavasta toiminnasta, jota Hennalassa tapahtuu.

Raportoijat ovat tuoneet esille sen, että tietyissä kohdissa poliisin toiminta oli yllättävää.

Jorma Kuuluvainen

Poliisin toiminnasta ei ole kanneltu

Apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen Hämeen poliisista kertoo, että yksi poliisin sisäisen selvityksen kohde on se, onko poliisin voimankäyttö ollut ylimitoitettua.

– Se ei ole kuitenkaan sisäisen selvityksen painopiste, sanoo Seppänen.

Seppäsen mukaan poliisin toiminnasta ei ole jätetty kantelua.