1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Muhoksen perhekotisurma käräjäoikeudessa – syyttäjä vaatii kahdelle pojalle rangaistusta murhasta

Oulun käräjäoikeus aloittaa keskiviikkona Muhoksella Metsolan perhekodissa tapahtuneen työntekijän surman käsittelyn. Syyttäjä vaatii kahdelle alaikäiselle pojalle rangaistusta murhasta. He ovat kiistäneet syytteen. Kolmannelle alaikäiselle syyttäjä vaatii rangaistusta rikoksen valmistelusta.

Perhekodin työntekijä surmattiin heinäkuussa. Oulun käräjäoikeus käsittelee juttua kaksi päivää. Kuva: Arto Veräjänkorva / Yle

Muhoksen Metsolan perhekodissa viime heinäkuussa tapahtunutta 57-vuotiaan työntekijän surmaa käsitellään Oulun käräjäoikeudessa kaksi päivää, keskiviikkona ja perjantaina.

Mikkelistä ja Vantaalta kotoisin olevia kahta 17-vuotiasta perhekodissa asunutta poikaa syytetään murhasta ja törkeästä ryöstöstä. He ovat kiistäneet esitutkinnassa syytteen murhasta tai taposta, mutta myöntäneet väkivallan käytön ohjaajaa kohtaan.

Väkivallan käytön seurauksena ohjaaja on kuollut. Rikosnimikkeenä on murha, koska teko on syyttäjän käsityksen mukaan ollut suunnitelmallinen sekä erityisen raaka ja julma. Lisäksi teossa on surmattu lastensuojelulain mukaista julkista vallan käyttöä sisältävää tehtävää suorittava henkilö. Tappo on siten verrattavissa niin sanottuun poliisimurhaan.

Murhasta on säädetty seuraamukseksi elinkautinen vankeus. Kun rikoksentekijä on alle 18-vuotias, enimmäisrangaistus siitä on kaksitoista vuotta vankeutta.

Kolmas poika hälytti apua

Pojat anastivat ohjaajalta avaimet ja ottivat käyttöönsä perhekodin auton, jolla he ajoivat Kuopioon. Heidät otettiin kiinni lyhyen takaa-ajon jälkeen.

Jutussa syytetään lisäksi Hollolasta kotoisin olevaa 17-vuotiasta poikaa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta tai toissijaisesti törkeän ryöstön valmistelusta. Hän on kiistänyt rikoksen kokonaan.

Esitutkinnan mukaan 17-vuotias poika on osallistunut teon suunnitteluun ja valmisteluun. Hän ei kuitenkaan ole osallistunut itse tekoon eikä karannut perhekodista, vaan on surman jälkeen hälyttänyt apua.