Suomesta Naton nopean toiminnan joukkojen valmiuteen helikopteriosasto ja jääkärikomppania

Utin jääkärirykmentti ja Porin prikaati valmistautuvat lähettämään osastot nopeasti eli 60 päivässä Naton kriisinhallintatehtävään, jos Suomi päättää sellaiseen osallistua. Suomi on ollut mukana nopean toiminnan joukkojen yhteistyössä vuodesta 2012.

Ulkomaat
NH90-kuljetushelikopteri.
Puolustusvoimat

Suomi asettaa ensi vuodeksi Naton nopean toiminnan joukkojen valmiuteen 74 henkilön helikopteriosaston ja 183 henkilön jääkärikomppanian, Maavoimat tiedottaa.

Helikopteriosastoon kuuluu neljä NH90-kuljetushelikopteria, ja sen henkilöstö on pääosin palkattua henkilökuntaa Utin jääkärirykmentistä. Jääkärikomppaniassa on pääasiassa Porin prikaatin reserviläisiä, jotka ovat saaneet kansainvälisen valmiusjoukkokoulutuksen.

Suomi on osallistunut Naton nopean toiminnan joukkojen toimintaan vuodesta 2012 asettamalla valmiuteen vuosittain vaihtuvan yksikön. Tänä vuonna valmiudessa on ollut merivoimien rannikkojääkäriyksikkö.

Valmiusaikana joukot sitoutuvat osallistumaan Naton kriisinhallintatehtävään 60 päivän sisällä, jos Suomi tekee erillisen päätöksen osallistumisesta.