Haminassa on 1800-luvulta säilynyt karhunpesä – asukkaasta maksettiin hyvät rahat

Vanhan, karhuun liittyvän tarinan juuret vievät aina vuoteen 1881. Haminan Sivatista katosi silloin alueen viimeinen karhu.

Kotimaa
kalliokolo
Karhunpesän on kerrottu olleen tässä kallionkolossa.Maija Tuunila / Yle

Haminan Sivatissa on kiertänyt yli sadan vuoden ajan tarina alueen erään karhun kohtalosta.

– Se oli aikaa, kun karhuja vielä oli ja ne vähitellen hävisivät Haminan alueelta ennen kuin taas palasivat 1900-luvulla, kertoo alueen suurpetoyhdyshenkilö Seppo Kallio.

Sivatissa asui tuolloin, vuonna 1881, Anton Töytäri -niminen mies, joka lähti talvella tekemään polttopuita ilmeisesti tuulen kaatamista puista. Hän ei tiennyt, että erään kaatuneen puun alla majaili karhu talviunillaan.

Siinä oli kyse kuukausien palkasta työmiehelle. Ihan varmasti kannatti myydä.

– Karhu oli ilmeisesti tehnyt pesänsä puunrungon ja oksien alle. Se koki ikävän herätyksen, kun joku tuli kirveen kanssa siihen. Karhu päätti lähteä ihan muutaman metrin päästä karkuun, Kallio kertoo.

Rikkaat metsästivät

Tuohon aikaan karhujahtia harrastivat rikkaat herrat. Yleensä jäljen löytäjä möi heille "karhunkierroksen" hyvään hintaan, ja herrat lähtivät jahtiin. Niin teki myös Anton Töytäri.

– Siinä oli kyse kuukausien palkasta työmiehelle. Ihan varmasti kannatti myydä.

Haminan herrat lähtivät jahtaamaan karhua, mutta sen kohtalosta ei ole varmaa tietoa. Tarina jäi elämään, koska kyseessä oli Sivatin kylän viimeinen karhu ennen kuin ne katosivat alueelta kokonaan pitkäksi aikaa.

– Tästä on olemassa kirjoitettua tietoakin. Olen joskus lukenut siitä muistaakseni pitäjähistoriaa käsittelevästä kirjasta.

Nyt jo osin romahtanut

Pieni mäentöyräs kulkee vielä nykyäänkin paikallisten suissa Karhunpesänmäkenä. Karhunpesän jäänteetkin ovat yhä paikoillaan.

– Pesän ja kaatuneen puun paikalla on rapakallioon tehty onkalo. On kerrottu, että pesä on ollut siinä onkalossa. Voi myös olla, että se on tehnyt pesän kaatuneen puun juuristoon.

Tosin pesä ei enää kelpaa karhulle talviasunnoksi. Se on osin romahtanut, eikä karhu mahdu sinne sisälle.