1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Periscope-älypuhelinsovellus muuttaa tiedonvälitystä – tarjoaa silminnäkijöiden lähettämää suoraa kuvaa uutistilanteista

Tuhannet ihmiset seurasivat sunnuntaina itsenäisyyspäivän mielenosoituksia suorana netissä, kun esimerkiksi Iltalehti sekä tavalliset ihmiset lähettivät Periscope-sovelluksen avulla suoraa videokuvaa illan tapahtumista. Periscopea voi käyttää journalismin lisäksi myös yritysviestintään ja viihteeseen.

Jari Lähdevuori
Periscopen avulla kuka tahansa voi lähettää suoraa videokuvaa internetiin. Toiset käyttäjät voivat puolestaan seurata ja kommentoida lähetyksiä eri puolilta maailmaa. Periscopesta keskustelemassa on sosiaalisen median toimisto Kurion luova johtaja Jari Lähdevuori.

Nopeasti suosiotaan kasvattava uusi sosiaalisen median palvelu Periscope muuttaa tiedonvälitystä ja tarjoaa toimittajille uuden työkalun.

Älypuhelimilla toimivan Periscopen avulla kuka tahansa voi lähettää suoraa videokuvaa netin välityksellä. Käytännössä palvelun avulla voi tehdä omaa tv-lähetystä.

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut sosiaalisen median toimisto Kurion luova johtaja Jari Lähdevuori arvioi, että Periscope on tähän mennessä parhaiten teknisesti toteutettu suorat nettilähetykset mahdollistava palvelu.

– Tämä on helppo käyttäjälle. Lähetyksen aloittamisen kynnys on erittäin matala. Lähetykset ovat lisäksi erittäin leviäviä ja löydettäviä. Niitä voi katsoa jälkilähetyksenä vuorokauden ajan, Lähdevuori kuvailee.

Periscope-sovelluksessa on maapallon kartta, josta näkee kaikki meneillään olevat lähetykset. Käyttäjä voi valita kartalta haluamansa lähetyksen kadun tai talon tarkkuudella.

Katsojat voivat kommentoida tekstimuotoisesti lähetyksiä. Lähettäjä näkee viestit ja voi reagoida niihin välittömästi.

Lyhytviestipalvelu Twitter omistaa maaliskuussa avatun Periscopen. Suoran lähetyksen aikana Twitterissä näkyy live-linkki, joka kertoo lähetyksen olevan käynnissä.

– Twitterin käyttäjämäärät Suomessakin ovat sellaisia, että sekin on varmasti edesauttanut tämän palvelun leviämistä.

Lähetyksiä itsenäisyyspäivän mielenosoituksista

Kuka tahansa voi toimia kansalaisjournalistina Periscopen avulla. Sunnuntaina tuhannet ihmiset seurasivat Periscopen välityksellä tavallisten ihmisten lähettämää kuvaa itsenäisyyspäivän mielenosoituksista.

Lähdevuoren mukaan palvelu sopii hyvin isojen uutiskynnyksen ylittävien tapahtumien maailmanlaajuiseen levittämiseen.

Siksi tiedotusvälineet ovat alkaneet kiinnostua Periscopen hyödyntämisestä uutistyössä. Suomessa esimerkiksi Iltalehti uutisoi suorana itsenäisyyspäivän mielenosoituksista Periscopen avulla.

Suomessa Iltalehti käytti Periscopea itsenäisyyspäivän mielenosoituksia seuranneisiin suoriin nettilähetyksiin. Kuva: Aku Häyrynen / Lehtikuva

Lähetystä tehnyt Iltalehden videotoimittaja Constantinos Mavromichalis kertoo, että Periscope toi työhön uuden jännityksen. Katsojat kyselivät häneltä koko ajan kysymyksiä ja pyysivät haastattelemaan joitakin henkilöitä.

– Siinä on koko ajan interaktiivinen olemassa olo ja se antaa oman haasteensa. Toimittaja pääsee tekemään live-juontoa, joka on monelle hyvin miellyttävää, Mavromichalis kuvailee.

Mavromichalisin mukaan Periscope sopii työkaluksi tilanteeseen, jossa joutuu liikkumaan paljon kevyen kaluston kanssa. Ongelmana on se, että suora lähetys kuluttaa nopeasti puhelimen akkua.

Parhaimmillaan Iltalehden suoralla Periscope-lähetyksellä oli noin tuhat samanaikaista katsojaa. Yhteensä eri katsojia oli noin neljätuhatta, Mavromichalis kertoo.

Hänen mukaansa itsenäisyyspäivän mielenosoituksen kuvaaminen oli Iltalehdelle ensimmäinen iso Periscopen testi.

– Saimme hirveästi seuraajia ja hyvää palautetta. Ymmärsimme, että tämä on tämänhetkinen juttu ja tulevaisuus. Se aktivoi nuoria sosiaalisen median käyttäjiä. Otamme sen varmasti tulevaisuudessa enemmän käyttöön.

Tiedonhankintaa ja reportaaseja

Myös Helsingin Sanomien toimituksessa Periscopea pidetään lupaavana työkaluna. Uutispäällikkö Jussi Pullisen mukaan sovelluksesta on ollut muutamia kertoja hyötyä tiedonhankinnassa, kun lähetyksen kautta on päästy seuraamaan jotakin tapahtumaa, johon lehden omat kuvaajat eivät ole vielä ehtineet paikalle.

– Twitterin kautta on saatu yhteystiedot tälle ihmiselle, että voidaan varmentaa tietoa ennen kuin sitä käytetään. Otetaan selvää, että kuka sitä kuvaa, mistä, millaisilla taustoilla ja näin, Pullinen sanoo.

Pullisen mukaan Helsingin Sanomissa Periscopea on kokeiltu siten, että meteorologi on kertonut säästä suorassa lähetyksessä silloin, kun on ollut odotettavissa erikoisempaa säätä.

– Meillä on hirveän hyviä esimerkkejä ulkomailta Periscopen käytöstä. Esimerkiksi eräs saksalaislehti lähetti suorana Periscopen kautta kuvaa, kun niiden toimittaja käveli pakolaisten kanssa Euroopan halki.

Pullisen mukaan Periscopen avulla voi rakentaa isoa suoraa reportaasia. Hän arvioi, että sovellus mahdollistaa uutisen tapahtumapaikalla olevalle toimittajalle uudenlaisen silminnäkijä-todistajan roolin.

– Siihen liittyy tietysti myös sellaisia eettisiä kysymyksiä, että mitä vain ei voi lähettää suorana. Toimituksellista harkintaa täytyy aina olla, että niitä voidaan julkaista.

Periscope tarjoaa siis journalisteille uuden kerrontatavan, joka täydentää jo olemassa olevia tapoja uutisoida asioista. Verkkouutisiin voidaan tarvittaessa lisätä paikka suoralle Periscope lähetykselle.

– Suora lähetys ei ole varmasti oikea tapa kertoa kaikesta. Se voi olla hyvä tapa kertoa vaikka tuollaisesta reportaasikeikasta. Hienovaraisemmilta keikoilta esimerkiksi valokuvat voivat olla oikeampi keino, joka välittää tunnelman tehokkaammin. 

Häiriköinti, tekijänoikeudet ja yksityisyyden suoja ongelmana

Kurion luova johtaja Jari Lähdevuori kertoo, että Periscopen ongelmana on katsojien harjoittama lähetysten häiriköinti törkykommenttien välityksellä.

Lisäksi tekijänoikeuksiin liittyvät kysymykset vaikuttavat siihen, millaisia lähetyksiä saa jakaa laillisesti. Ulkomailla Periscopella on esimerkiksi lähetetty suoria suurista urheilutapahtumista ja elokuvien ensi-illoista.

– Nämä ovat sellaisia rikkomuksia, jotka ovat maailman sivuun olleet kiellettyjä. Nyt ne ovat tämän live-streamauksen mahdollistamana uudella tavalla nousseet pintaan, Lähdevuori sanoo.

Myös yksityisyyden suoja on syytä huomioida lähetystä tehdessä. Lähdevuoren mukaan on hyvä tiedostaa, mitä kaikkea informaatiota itsestään on kertomassa. Hän painottaa, että lähetyksen sijainnin paikannus on erittäin tarkka Periscopessa.

– Se tieto menee hyvin detaljitasolle. Ihan kuin Google Mapsia pystyy katsomaan rakennustasolle, niin samalla tavalla tätä. Se on hyvä pitää mielessä, jos vaikka omasta kodistaan tekee lähetyksiä.

Kysy teiniltä ja paljasta jääkaappisi salat

Sosiaalisessa mediassa nousee ajoittain esiin erilaisia trendejä. Myös Periscopeen on jo muodostunut kyseiselle palvelulle ominaisia ilmiöitä.

Lähdevuori luonnehtii Periscopea teleportiksi, jonka avulla katsoja voi siirtyä eri puolille maailmaa seuraamaan erilaisten ihmisten elämää.

Hänen mukaansa Periscopen käyttäjät muun muassa tykkäävät esitellä lähetyksissään omien jääkaappiensa sisältöjä.

Myös erilaiset kysymys-vastaus -tyyppiset tilaisuudet ovat suosittuja. Niitä voivat pitää faniensa kanssa kommunikoivat julkisuuden henkilöt, tavalliset viihdykettä kaipaavat nuoret tai yritysjohtajat, jotka haluavat tavoittaa omia sidosryhmiään, Lähdevuori kertoo.