Animaatio valmistuu joukkorahoituksella – tukemalla tuotantoa saa oman hahmon elokuvaan

Turkulainen animaatiostudio hankkii lyhytanimaatioonsa osarahoituksen joukkorahoituskampanjalla. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa käytetään joukkorahoitusta ammattimaisessa animaatiotuotannossa.

kulttuuri
Animaatiohahmo
Lassi Lähteenmäki /Yle

Maailmalla lukuisia animaatioelokuvapalkintoja saanut piikkiöläinen Elli Vuorinen ohjaa nyt lyhytanimaatiota uudenlaisella rahoitusmallilla.

Osa elokuvan kustannuksista katetaan joukkorahoituksella, ensimmäistä kertaa ammattimaisessa animaatiotuotannossa Suomessa.

Turkulaisen animaatiostudion tavoitteena on saada joukkorahoituksella kokoon ainakin 10 000 euroa, joka on noin kymmenen prosenttia elokuvan kustannuksista.

– Joukkorahoitus sopii animaatioon hyvin. Animaation teko on työlästä ja aikaa vievää. Siihen tarvitaan tunteja jopa enemmän kuin live-elokuvaan, kertoo elokuvan tuottaja Terhi Väänänen Pyjama Filmsistä.

Joukkorahoitus toteutetaan netissä. Elokuvalle voi ostaa eriarvoisia vastikkeita, joilla voi nähdä elokuvan tai saada esimerkiksi animaatioon liittyvän kuvakirjan. Samalla tekijät pääsevät vuorovaikutukseen yleisönsä kanssa.

Ihmiset tuppaa katsomaan poispäin, eivätkä kohtaa niitä asioita, jotka oikeasti elämään vaikuttavat.

Elli Vuorinen

– Yksi vastikkeista on se, että tukijasta piirretään karikatyyrihahmo elokuvaan. Näin joukkorahoittaja voi päästä animaatioon vaikka asiakkaaksi optikkoliikkeeseen.

Kahden animaatiomuodon yhdistelmä

Tekeillä oleva Sore Eyes for Infinity kertoo optikosta, joka kyllästyy näkemään ympäröivän maailman liian tarkasti.

– Se on vähän humoristinen, mutta rivien välissä on vakavampiakin merkityksiä. Ihmiset tuppaavat katsomaan poispäin, eivätkä kohtaa niitä asioita, jotka oikeasti elämään vaikuttavat, kuvailee elokuvan ohjaaja Elli Vuorinen.

Animaatioelokuvassa yhdistetään perinteinen piirrosanimaatio ja tietokoneavusteinen pala-animaatio. Vuorisen mukaan kaksi maailmaa on tarkoitus tuoda yhteen.

Itsenäisyyttä ja marginaalisia sisältöjä

Sore Eyes for Infinitysaa osan rahoituksestaan ”perinteisistä” lähteistä: mukana on muun muassa Yle ja Suomen elokuvasäätiö. Joukkorahoituksella haetaan puuttuvaa osaa, ja samalla se mahdollistaa itsenäisemmän tekemisen.

Ihmiset pääsevät osallistumaan elokuvan tekemiseen ja tukemiseen jo ennen kuin elokuva on valmis.

Terhi Väänänen

– Esimerkiksi Iron Sky on esimerkki, jossa katsojilta haluttiin rahoitusta, jotta elokuvan tekijät saattoivat vapaasti levittää elokuvan. Joukkorahoitus voi myös mahdollistaa marginaalisempien sisältöjen tekemisen, tuottaja Terhi Väänänen kertoo.

Hänen mielestään elokuvien rahoitus on murroksessa.

– Ihmiset pääsevät nyt osallistumaan elokuvan tekemiseen ja tukemiseen jo ennen kuin elokuva on valmis. Tukijat voivat vaikuttaa siihen, millaisia elokuvia tehdään valmiiksi asti, sanoo Väänänen.