Pori-lentoihin uusi käänne: Kilpailutuksen voittanut yhtiö joutuu sivuun

Turku Air voitti Pori–Helsinki-lentojen kilpailutuksen mutta ei toimittanut Porille tarvittavia asiakirjoja. Lentoja yritetään nyt selvittää muiden yhtiöiden kanssa.

liikenne
Matkustajia nousemassa lentokoneeseen.
Tapio Termonen / Yle

Porin ja Helsingin välisten lentojen alkamiseen on tullut uusi käänne.

Porin kaupunki tiedottaa, että kilpailutuksen voittanut Turku Air ei ole toimittanut Porin kaupungille määräpäivään mennessä vaadittuja tilaajavastuulain mukaisia asiakirjoja. Tästä syystä se ehdotetaan suljettavaksi pois lentoliikennettä koskevasta tarjouskilpailusta.

Käytännössä kyse oli muun muassa todistuksista, jotka koskevat suoritettuja veroja ja maksuja.

Pori yrittää vielä

Porin kaupunki selvittää nopealla aikataululla vaihtoehtoisia tapoja järjestää lentoliikenne. Neuvotteluja käydään kilpailutuksessa aiemmin mukana olleiden tahojen kanssa, mutta tämän tarkemmin Pori ei avaa neuvottelujen osapuolia.

– Aiempien neuvottelujen ja selvittelyjen aikana on tullut esille toimijoita, joiden soveltuvuus kyseiseen toimintaan halutaan vielä selvittää, apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus sanoo.

Varmuutta lentojen alkamisesta ei ole. Hannus sanoo, että Turku Airin toiminta osoittautui pettymykseksi. Hän sanoo Porin kaupungin luottaneen siihen, että jos yhtiö tekee lennoista tarjouksen, se myös pystyy toimittamaan tarvittavat asiakirjat.

Lennot kannattamattomia

Asia oli maanantaina Porin kaupunginhallituksen suullisessa esittelyssä muttei varsinaisella listalla. Siitä päätetään aikaisintaan 14. tai 21. joulukuuta pidettävässä kaupunginhallituksen kokouksessa.

Porin valtuusto hyväksyi marraskuussa lentoliikenteen tukemisen Porin ja Helsingin välillä. Turku Air -yhtiön piti lentää yhtä päivittäistä edestakaista vuoroa ja lennot oli tarkoitus aloittaa 11. tammikuuta.

Apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus ei halua arvioida, kuinka todennäköistä on, että lennot saadaan aikamaan tähän mennessä. Asiasta on kuitenkin tarkoitus päättää pikaisesti, jo ennen joulua.

Edellisen kerran Porin ja Helsingin välillä on ollut lentoliikennettä vuonna 2014, jolloin Air100 lopetti lennot kannattamattomina.