Robotti tunnistaa nuottien korkeuden – perheyritys aikoo valloittaa maailman soitonopetuspelillä

Tamperelainen perheyritys on kehittänyt äänentunnistustekniikkaan perustuvan sovelluksen pianonsoiton oppimiseksi. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa robotti opettaa minkä tahansa soittimen soittoa.

talous
Käsi osoittaa tabletin ruutuun, jossa pianonsoiton opetuspeli
Antti Palomaa / Yle

Pianokoulun opettaja Leena Lehtonen aikoo tehdä soitonopettajista työttömiä. Lehtosen mukaan näin käy, jos tamperelaisen perheyrityksen kehittämä opetuspeli valtaa alaa markkinoilla toivotulla tavalla.

Jo nyt Pianorobot-sovellus opettaa soiton perusteita äänentunnistustekniikan avulla. Riittää kun soittaja asettaa tabletin nuottitelineelle ja alkaa painella koskettimia. Ohjelma tunnistaa äänen korkeuden tabletin oman mikrofonin välityksellä.

– Sanomme, että meidän robotti kuuntelee opiskelijan soittoa, Lehtosen sisko Taina Vänni sanoo.

Oppilaan kannustamiseksi ohjelma hyödyntää nykyaikaisia keinoja. Oikeista suorituksista saa palkinnoksi fanfaareja tai kultaisia nuotteja. Ohjelmassa esiintyvät hahmot Nuottipupu ja Pianorobot kannustavat ja ohjaavat soitonopiskelijaa.

Peli perustuu vuosia vanhaan korttipeliin

Kaksoset Taina Vänni ja Leena Lehtonen aloittivat pianonsoitonopiskelun jo 5-vuotiaina. Kun ikää tuli lisää, kappaleet vaikeutuivat ja nuottien luku tuntui heistä liian hitaalta. Niinpä tytöt kehittivät itselleen nuottikorttipelin opiskelun nopeuttamiseksi.

Malli peliin tuli senaikaisesta tavasta opetella kertotaulua korttien avulla. Pianorobot on digitaalinen versio vuosia sitten syntyneestä paperisesta korttipelistä.

Nykyään Lehtosella on pitkä kokemus pianonsoitonopetuksesta. Hän on testannut ohjelmaa oman pianokoulunsa oppilailla.

– Olen huomannut, että nyt pojatkin innostuvat nuottien opiskelusta. Aikaisemmin musiikin teoria on ollut pojille oikeastaan myrkkyä, Lehtonen sanoo.

Lehtonen uskoo, että tulevaisuudessa Pianorobot tekee pianonsoitonopettajat tarpeettomiksi. Yritys aikoo tuoda peliin nuottien lisäksi muitakin osioita.

– Eri opetushuoneissa voi opetella nämä nuotit, sitten rytmit, soittaa kappaleita ja jopa mennä maailmankiertueelle soittamaan vaikkapa Pariisiin tai mihin hyvänsä, Lehtonen hahmottelee.

Pianorobotin äänentunnistustekniikkaa on ollut luomassa Tampereen teknillisestä yliopistosta valmistunut Masi Valkonen.

– Kyllähän siinä on sitten enemmän haastetta, kun halutaan tunnistaa monta yhtäaikaista ääntä, mutta kyllä se on mahdollista ja myös tavoitteena tässä, Valkonen sanoo.

Patentti haussa myös muille kuin koskettimille

Pianorobot on hakemassa uuteen tekniikkaan perustuvalle opetusohjelmalle patenttia, eikä vain kosketinsoittimille, vaan kaikille muillekin soittimille.

– Koska äänentunnistuksesta on kyse, niin mikä tahansa ääni voidaan tunnistaa, Taina Vänni sanoo.

Jo nyt ohjelma tunnistaa nuotit vaikkapa laulusta, eli sen avulla voi kokeilla, kuinka korkeaan nuottiin laulaja pääsee.

Ohjelma on myös suunniteltu sitä silmällä pitäen, että siitä tulisi maailmanmenestys. Ohjelmassa ei ole lainkaan kirjoitettua kieltä, vaan kaikki on esitetty symbolein.

Opetusohjelma on saatavilla sovelluskaupoissa ja ensi vuonna tekijät ovat menossa esittelemään sitä useille kansainvälisille messuille. Vännin tekemän selvityksen mukaan vastaavaa ohjelmaa ei ole kehitetty muualla maailmassa.