1. yle.fi
  2. Uutiset

Sarjanousu on urheiluseuralle mahdollisuus, mutta valtava haaste sen taloudelle

Eväät urheiluseurojen haaveilemalle sarjanousulle ovat kova työ sekä realistiset tavoitteet ja budjetti. Seuroja pyöritetään paljon talkootyöllä, mutta sitä varjostaa verottajan tiukentunut linja.

urheilu
Kempeleen Kirin pesäpallojoukkueiden toiminta perustuu pitkälle talkootyöhön.
Kempeleen Kirin pesäpallojoukkueiden toiminta perustuu pitkälle talkootyöhön.Ari-Pekka Sirviö / Yle

Urheiluseuroilla tavoitteena on nousta korkeimmalle sarjatasolle ja pärjätä siellä. Menestys pitäisi vielä muuttaa vuolaaksi kassavirraksi. Muutoin sarjanousu on myös suoranainen talousriski.

Viime vuosilta urheiluseurojen talousriskeistä muistuttavat esimerkiksi Oulun Lipon ajautuminen konkurssiin ja liigapaikan itselleen taistelleen AC Oulun lisenssin epääminen taloushaasteiden perusteella.

Osa elää kädestä suuhun, mutta palkkaturvaa ei ole tarvinnut yksikään seura tänä vuonna.

Esko Hassinen

Onnistuminen sarjanousussa on työn ja tuskan sekä valtavien talkooponnistusten takana, nuorten urheilijoiden kasvatustyötä unohtamatta.

– Alueemme seuroilla menee aika kohtuullisesti. Osa elää kädestä suuhun, mutta yksikään seura ei ole tarvinnut tänä vuonna palkkaturvaa, sanoo Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n aluejohtaja Esko Hassinen.

– Sarjanousu on mahdollisuus. Se vaatii kovaa työtä, mutta myös kylmää päätä. Tavoitteiden ja budjetin on oltava realistisia, ettei tule ikäviä yllätyksiä.

Kempeleen Kiri rahoittaa myös stadionremonttia

Tuoreita sarjanousijoita ovat superpesiksessä Kempeleen Kiri ja Oulun Lippo Pesis. Ne käyvät nyt kisaa sponsorirahasta ja pelaajista.

Lipon suorituspaikat ovat vanhastaan vaaditulla tasolla, mutta KeKi joutuu pikavauhdilla isoihin investointeihin stadionin parantamiseksi superpesistasolle. Kunta on jo rahoittanut mittavia maanmuokkaustöitä uuden hiekkatekonurmen asentamiseksi kentälle.

Joka päivä kysyn itseltäni, onko tässä järkeä, mutta olen henkeen ja vereen urheilumies.

Sami Saloranta

– Teemme tähän talkoilla lisää katsomoa ja katettua katsomoa, kuvailee stadioniaan manageri Sami Saloranta Kempeleen Kiristä.

Saloranta ei ole katkera, vaikka yleensä stadioninvestoinnit hoitaa sijaintikunta. Samaan aikaan katsomohankinnan kanssa KeKi on palkannut uuden valmennuspäällikön ja kasvattaa pelaajabudjettiaan.

– Joka päivä kysyn itseltäni, onko tässä järkeä, mutta olen henkeen ja vereen urheilumies. Haluan, että Kempeleessäkin pelataan pääsarjatasolla miesten pelejä, Saloranta painottaa.

Verottaja lisää haasteita varainhankinnalle

Uutta viisastenkiveä seuratalouden kohentamiseen ei ole löytynyt.

Bingot, konsertit ja oheistuotemyynti on kokeiltu. PoPLi:n Esko Hassisen mukaan talkootyötä seuran hyväksi varjostaa yhä useammin verottajan tiukentuva rajanveto talkootyön ja elinkeinotoiminnan välillä.

– Kymmeniä vuosia verottomina pysyneet asiat tulkitaan verolliseksi elinkeinotoiminnaksi. Seuroilta tulee tästä kysymyksiä lähes päivittäin.

– Ongelma on, että verottajan päätöksiä tulee jälkikäteen. Olisi helpompaa, jos tietäsi etukäteen linjanmuutoksista, Esko Hassinen huomauttaa.

Lue seuraavaksi