1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Cd-levyillä viimeinen joulu pukinkontissa

Suurimmat levy-yhtiöt arvelevat, että ensi jouluna musiikkia ostetaan vain hyvin vähän lahjaksi fyysisessä muodossa. Varsinaiset joululevyt käyvät kaupaksi, jos ne yhdistetään suosittuihin joulukonsertteihin.

Diandra esiintyi lauantaina Helsingin Musiikkitalossa Tuliset Tenorit ja Suloiset Sopraanot -joulukonsertissa. Kuva: Yle

Laulaja Diandra kertoo olevansa jouluihminen. Hän on julkaissut ensimmäisen joululevynsä Kerran joulukuun aikaan. Idea joulukappaleiden levyttämiseen tuli laulajan faneilta.

– En tiedä onko jokaiselle artistille tärkeätä julkaista joululevy, mutta tämä oli fanieni toive. Oli ihanaa päästä valitsemaan levylle omia lempibiisejä.

Diandra kiertää joululevynsä myötä lähes kuukauden verran esiintymässä joulukonserteissa eri puolilla Suomea. Joulukonsertit ovatkin nykyisin tuottoisampia kuin joululevyt.

Cd-levyjä ei enää ensi jouluna osteta

Musiikkia ei osteta enää joululahjoiksi niin kuin ennen. Suomalaiset kuluttavat jo suurimman osan musiikistaan digitaalisesti, joten perinteiset cd-levyt eivät enää myy.

Levy-yhtiö Warner Music arvioi, että heidän suosikkiartistinsa Waltteri Torikan Sydän-albumin joulumyynti olisi vielä viisi vuotta sitten ollut 70 000 kappaletta. Nyt levy myy todennäköisesti 20 000 kappaletta.

– Kyllä cd-levyjen myynti tähän jouluun jää. Ensi vuonna enää muutama levy myy muutamia tuhansia, ennustaa tuotantopäällikkö Pequ Nieminen.

Samoilla linjoilla on Universal Musicin toimitusjohtaja Kimmo Valtanen.

– Kaikki merkit viittaavat siihen, että cd-levyt eivät myy enää edes tänä jouluna samoja volyymeja kuin ennen.

Niemisen mukaan fyysisten levyjen myyntikanavat tyrehtyvät ja cd-levyjä ei pian ole enää saatavilla.

– Marketeista saattaa saada jotain Top10-listakamaa, mutta laajamittaista fyysistä tarjontaa enää ensi jouluna tuskin nähdään.

"Joululauluista tulee rauha ja hyvä olo"

Tänä vuonna Katri Helenan joulu alkoi jo maaliskuussa, kun hän alkoi levyttää uutta Niin on aina ollut -joululevyä.

– Siinä on lauluja tähän maailmanaikaan ja jouluun päivitettyjä näkökulmia.

Katri Helena konsertoi marraskuun lopussa Mikael Agricolan kirkossa Helsingissä. Kuva: Yle

Katri Helenan Joulumaa on edelleen yksi soitetuimmista joululauluista. Sen julkaisemisesta on kulunut jo 37 vuotta. Laulajan edellinen joululevy, Hiljaisuudessa, ilmestyi miltei parikymmentä vuotta sitten.

Uuden levyn kappaleet ja vanhat suosikit soivat käynnissä olevalla kirkkokonserttikiertueella.

– Minusta on ihana ajatella, että ihmiset konserttiin tullessaan saavat rauhoittavan hetken arjen aherruksesta. Myös he jotka ovat ahdistuneita maailmantilanteesta voivat rauhoittua ja ajatella, että kaikesta me selviämme.

Katri Helenan mielestä joulukonsertit hoitavat myös esiintyjiä.

– Näistä lauluista tulee rauha ja hyvä olo. Toivon, että se tulee myöskin kuulijoille.