Joulu on jo keittiössä – ruokalistan suunnittelu aloitetaan syksyllä

Ravintolan joulupöydän suunnittelu aloitetaan jopa pari kuukautta ennen ensimmäisen kinkun paistamista. Suunnittelua vaatii menu, mutta ennen kaikkea markkinointi.

ilmiöt
Jouluruokaa ruuhen mallisessa pöydässä.
Arto Loukasmäki / Yle

Vaikka ravintolan pöytä ei vielä notku jouluherkuista, se ei tarkoita sitä, etteikö joulu jo olisi keittiössä. Hotelli Kalevalan ravintolavastaava Juha Piirainen Kuhmosta tuumaa, että suunnittelu aloitetaan hyvissä ajoin.

– Meillä joulu alkaa kaksi, jopa kolme kuukautta ennen joulupöydän rakentamista. Ensin suunnitellaan ruokalista, jotta joulupöytää ehtii myös markkinoida.

Piirainen korostaa, että markkinointi ei sanele, mitä pöydässä on.

– Suunnittelu tehdään sen ehdoilla, että joulupöytään saadaan perinteisten herkkujen rinnalle aina jokin erikoisuus.

Määrät mitataan tarkasti

Jouluna pitäisi voida syödä myös yöllä, mikä asettaa omat haasteensa ravintolalle.

Paljon helpompaa on määritellä se, milloin joulupöytää ei enää tarvita.

Juha Piirainen

– Ruokien määrän arviointi on haastavaa. Ruokaa pitäisi olla riittävästi, mutta sitä ei saisi jäädä hirveitä määriä yli. Määrien laskemiseen käytetään keittiössä paljon aikaa.

Tarkkaa on myös se, milloin joulupöytä katetaan.

– Tietysti asiakasmäärä sanelee tätä, mutta kyllä me joudumme tarkkailemaan vähän kilpailijoidenkin aikatauluja. Paljon helpompaa on määritellä se, milloin joulupöytää ei enää tarvita. Tapaninpäivänä aletaan miettiä jo toisenlaisia ruokia.