Ratsupoliisit murheellisia toiminnan loppumisesta – "Jatkossa alla on hevosen sijaan auto"

Ratsupoliisiyksikössä työskennelleiden poliisien mielestä Turun kokoinen kaupunki olisi tarvinnut ratsupoliiseja. Viimeiset poliisihevoset muuttavat pois kaupungista helmikuussa.

ratsupoliisi
Ratsupoliisit
Kalle Talonen / Yle

Turun ratsupoliisiyksikössä eletään haikeita aikoja. Lounais-Suomen poliisi ilmoitti perjantaina, että se luopuu ratsupoliisiyksiköstään helmikuussa. Syynä ovat kustannukset.

Ratsupoliisiyksikössä on ollut kaksi hevosta, Ivan ja Nonstop sekä kaksi poliisia.

– On todella ikävää, että näin hieno ja perinteikäs toiminta loppuu. Ymmärrän kyllä tilanteen, toteaa vanhempi konstaapeli Jasmin Paavilainen.

– Tunnelmat ovat todella haikeat. Turussa on ollut ratsupoliisitoimintaa hyvin pitkään. 1900-luvun alussa toiminta on tietysti ollut aivan toisenlaista, ratsuja on ollut kymmeniä, jatkaa vanhempi konstaapeli Marjaana Katila.

Ehkä toimintaa olisi pitänyt kasvattaa.

Marjaana Katila

Ratsupoliisit ovat olleet lähipoliiseja

Lounais-Suomen ratsupoliisiyksikön kohtalo on ollut vaakalaudalla usean vuoden ajan.

– Turussa tarvittaisiin ratsupoliiseja. Kahden ratsun yksikkö on kuitenkin pieni ja haavoittuvainen. Ehkä toimintaa olisi pitänyt kasvattaa. Ulkomailla kaikissa suurissa kaupungeissa on ratsupoliisi, joka toimii hyvin aktiivisesti, Marjaana Katila pohtii.

Turussa ratsupoliisien tehtäviin on kuulunut yleinen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpito sekä edustustehtävät.

– Kyläpoliisimeininkiä ja lähipoliisitoimintaa. Olemme aina pyrkineet olemaan tavoitettavissa ja ulottaneet passimatkoja pidemmällekin, jopa itäpuolelle Turkua ja muualle Varsinais-Suomen alueelle, Katila kertoo.

– Meidän hevosiamme ei ole koulutettu joukkojen hallintaan, mutta Helsingin hevoset on koulutettu siihen. Kuka tietää, miten maailma muuttuu ja lisääntyvätkö mielenilmaukset, jotka muuttuvat mellakoiksi. Hevoset kuuluvat mellakkapoliisin ja hallintapoliisin joukkojen välineisiin.

Hevoset muuttavat Helsinkiin helmikuussa

Ivan ja Nonstop muuttavat Helsingin ratsupoliisin palvelukseen. Paavilainen ja Katila eivät aio seurata perässä.

Olemme ylpeitä pojista jatkossakin.

Marjaana Katila

– Olisihan se toki mahdollista, mutta me jäämme Lounais-Suomen poliisilaitoksen palvelukseen. Jatkossa alla on auto hevosen sijaan, Jasmin Paavilainen sanoo.

Työkavereidensa uraa naiset tulevat jatkossa seuraamaan tarkasti.

– Hevoset pääsevät hyvään hoitoon ja jatkamaan sitä, mihin heidät on koulutettu. Olemme ylpeitä pojista jatkossakin, Marjaana Katila toteaa.