Koe uusi yle.fi

Linnan juhlien liikuttavimman hetken sankari herkistyi itsekin: "Piste i:n päällä elämässäni"

Simolainen sotaveteraani Armas Ilvo rohkaistui kysymään presidentti Sauli Niinistöltä lupaa laulaa kiitokseksi kaikkien veteraanien puolesta. Presidentti vastasi: "Voi mahdoton, sehän olisi juhlavaa."

Linnan juhlat
Armas Ilvo
Armas IlvoYle

Simolaisen sotaveteraanin Armas Ilvon lauluesitys sunnuntai-iltana itsenäisyyspäivän vastaanotolla herkisti paitsi presidenttiparin myös ihmiset kotikatsomoissa. Esityksestä irrotettu video levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa.

Ilmiö ei ole uusi, sillä viime itsenäisyyspäivänä sydämet sulatti, nyt jo edesmennyt, veteraani Hannes Hynönen.

Poliittisen historian tutkija Olli Kleemolan mukaan aika on nyt erityisen otollinen yksittäisten veteraanien esiinnousulle.

– Armas Ilvon esitys oli tunteisiin vetoava, joten some-ilmiöksi nouseminen ei tullut yllätyksenä. Kiinnostus sotia ja tavallisten ihmisten sotakokemuksia kohtaan on suurta, Kleemola arvioi.

"Voi mahdoton, sehän on juhlavaa"

Armas Ilvon kunniamerkit.

Hetkessä julkisuuteen ampaissut sotaveteraani Armas Ilvo oli miettinyt kyllä Veteraanien iltahuudon laulamista itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Hänelle oli sanottu, että ehkä presidentillä ei ole aikaa kuunnella esitystä, koska juhlien aikataulu on tiukka. Ilvo kuitenkin rohkaisi mielensä ja kysyi lupaa esitykselle suoraan presidentiltä.

– Ei minulla ollut mahdollisuutta sitä kysyä aiemmin kuin siinä, kun hän tuli kiittämään meitä pyöreän pöydän äärellä. Siinä minä sain lopullisen rohkeuden siitä, että minä kiittäisin veteraanien puolesta, että laulaisin mielelläni meidän kaikkien puolesta Veteraanien iltahuudon.

– Presidentti vastasi näillä sanoilla: "No voi mahdoton, sehän on juhlavaa".

Talvisodassa sotinut, elämänuransa poliisina tehnyt, nyt 95-vuotias Ilvo tuntee kiitollisuutta presidenttiä kohtaan, että tämä antoi veteraaneille luvan laulaa pyöreän päydän ääressä.

– Tämä eilisiltainen kokemus oli piste i:n päällä omassa elämässäni.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hyvinvointi

Jäivätkö unet vähiin? Unihoitaja vinkkaa: Kokeile pysäytyssanaa, älä katso kelloa

Meteorit

Leiskuvan tulipallon putoamispaikka selvisi – palat putosivat mallinnuksen mukaan erämaahan

Tieliikenneonnettomuudet

Kuorma-auto törmäsi polkupyöräilijään Akaassa – Nuori poika sai surmansa

Ruokakulttuuri

"Keittiö ei voi jokaista tuulta seurata" – Suomalaisten maku muuttuu verkkaisesti