Sari Kaasinen kritisoi leikkauksia: taide antaa ihmisille voimaa jaksaa yli talouskurimuksen

Kansanmuusikiko Sari Kaasisen mukaan kulttuurista leikkaaminen on lyhytnäköistä. Ihminen tarvitsee taidetta elääkseen, mutta taiteella eläminen vaatii kovaa työtä.

Joensuun kulttuurijohtaja Sari Kaasinen. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Värttinä-yhtyeestään koko kansan tietoisuuteen noussut kansanmuusikko Sari Kaasinen on elättänyt itsensä taiteella jo vuosikymmeniä. Se on vaatinut todella paljon kovaa työtä. Ja ammattitaitoa, joka on Kaasisen mukaan kaiken a ja o.

– Ne ovat hyvin harvassa ne tähdenlennot, jotka hetkessä ja yhdessä yössä maallisen mammonansa kerää.

"Jos ei mene hyvin, niin eipä tule seuraavaa keikkaa"

Lappeenrannan Linnoituksen entisen naisvankien kehruuhuoneen kulttuurikeskukseksi ja ravintolaksi kunnostuttanut Kaasinen on itse tehnyt paljon ja monennäköistä taiteen ja kulttuurin kentällä. Hän organisoi, johtaa, tekee taidetta ja opettaa. Hänelle kombinaatio sopii, mutta pelin henki on armoton konkarillekin.

–Jokainen esiintymistilanne, jokainen työtilanne on aina avain siihen seuraavaan. Jos ei mene hyvin, niin eipä tule seuraavaa keikkaa.

Lappeenrantaan kotiutunut Sari Kaasinen on tyytyväinen, sillä hän on saanut tehdä paljon monipuolisia asioita, mikä on hänelle taiteilijana se tärkein asia. Työtä osataan myös arvostaa, useimmiten.

–Koen, että taiteilijana minua on arvostettu tekijänä suurimmaksi osaksi tosi hyvin ja on ymmärretty, että taiteilijankin pitää se leipänsä tienata. Mutta aina on niitäkin, jotka ovat sitä mieltä, että no siehän laulat joka tapauksessa, et kyllähän sie nyt tuosta vaan luikautat, Kaasinen kertoo.

Taide nähdään helppona säästökohteena

Hallituksen ankara leikkauspolitiikka ja yleinen talouskurimus kohdistuvat Kaasisen mukaan erityisesti taiteeseen.

–Tämä aika on varmasti kaikille hyvin kova, mutta tietysti ensimmäisenä ajatellaan, että siitä kulttuurista ja taiteesta on helppo leikata. Koska se ei ole sitä leipää. Se on sitä voita, sitä leivänpäällystä.

Kaasinen pitää tätä ajattelua lyhytnäköisenä. Lujille joutuvat taiteilijoiden lisäksi kaikki muutkin.

–Pitäisi ajatella vähän pidemmälle taiteesta ja kulttuurista. Että se on tässä kurjassa taloustilanteessa nimenomaan se, mikä antaa voimaa jaksaa.

Sari Kaasisen menestysresepti

Talouden haasteista huolimatta Kaasinen kokee, että taiteella voi edelleenkin elää. Se vaatii sitä, että on valmis hankkimaan leipänsä monelta eri taholta.

–Kuten Kreeta Haapasalo aikanaan lauloi, on leipäni pieniin pantu. Se on nimenomaan sitä. Ei voi olettaa, että elanto tulisi jostakin yhdestä asiasta. Ellei sitten ole niin pieteettisesti jossakin siinä omassa kapeassa sektorissa tekemässä.

Kun Sari Kaasinen miettii omaa uraansa, on menestysresepti lopulta yksinkertainen.

–Olennaisinta on, että olen vain rehellisesti oma itseni. Olen se ainutlaatuinen, maailman paras Sari Kaasinen. Toista ei ole. Minä annan itsestäni sen mitä minulla on annettavaa. Ilman mitään rooleja. Vain olemalla se aito, rehellinen oma itseni. Siitä kumpuaa se taide, mitä teen. Se on se minun reseptini ollut. Ja se tulee olemaan sitä myös jatkossa.