1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Lapsi oireilee aikuisten maailmasta" – Mikkelissä perheongelmiin tartutaan auttamalla vanhempia

Erilaiset matalan kynnyksen palvelut yleistyvät Suomessa. Niiden avulla pyritään auttamaan lapsiperheitä ennen ongelmien kärjistymistä. Mikkelin mallissa keskitytään voimavarojen etsimiseen vanhemmista itsestään.

Kotimaan uutiset
Susanna Tuominen ja Anna Partti-Hämäläinen tyoskentelevät Mikkelin Perheneuvossa.
Juha Kaita-aho / Yle

Lapsiperheiden arjen haasteisiin pyritään tarttumaan Mikkelissä yhä jämäkämmin, ennen kuin ongelmat kasvavat liian suuriksi. Kaupunkiin perustettiin marraskuussa perinteisiä sosiaali- ja terveyspalveluja täydentävä Perheneuvo-palvelu.

Perheneuvon avulla pyritään löytämään avun tarpeessa olevat perheet. Palveluun voi ottaa yhteyttä itse, tai sen pariin voidaan opastaa esimerkiksi terveydenhoitajan vastaanotolla.

– Perheneuvoon voi ottaa yhteyttä, jos vaikkapa voimat loppuvat pikkulasten kanssa tai jos lastenhoidossa muuten on ongelmia, perheterapeutti Anna Partti-Hämäläinen toteaa.

Erilaisia perheiden auttamiseen keskittyviä matalan kynnyksen palveluja on perustettu muuallakin päin Suomea viime vuosina.

– Koko Suomessa on suunta mennä kaiken aikaa varhaisempaan tukeen, perheterapeutti Susanna Tuominen kertoo.

Tarvetta varhaiselle tarttumiselle riittää. Perheneuvossa työskentelevien Tuomisen ja Partti-Hämäläisen mukaan ongelmat ovat lisääntyneet niin parisuhteissa kuin lastenhoidossa.

Kaksikko luettelee yleisimmiksi lapsiperheiden haasteiksi työttömyyden, yksinäisyyden, päihteet ja mielenterveys- sekä parisuhdeongelmat.

Ennaltaehkäisemisestä ennaltavahvistamiseen

Perheterapeuttien mukaan Perheneuvon toiminta eroaa perinteisestä lastensuojelusta siinä, että se keskittyy erityisesti lasten vanhempiin.

– Lapsi oireilee aikuisten maailmasta. Me pureudumme enemmän siihen, voimmeko auttaa vanhempia, ja sitten vasta mietimme lapsen tilannetta, Tuominen toteaa.

Perheneuvosta saakin apua myös parisuhdeongelmiin.

– Monesti auttaa vain se, että kuunnellaan. Ulkopuolinen ihminen voi tuoda asioihin uutta näkökulmaa, Tuominen kertoo.

Perheneuvon työntekijät tarjoavat perheille ja vanhemmille juuri neuvoja, terapiaa ja tukea. Partti-Hämäläinen kuvailee Perheneuvon toimintaa ennaltaehkäisemisen sijaan ennaltavahvistamiseksi.

– Ne voimavarat löytyvät melkein aina sieltä perheestä, kun vähän kaivetaan syvemmälle.

Mikkelin Perheneuvossa työskentelee muun muassa varhaiskasvatuksen, terveysneuvonnan, lapsipalveluiden ja perhetyön ammattilaisia. Moniammatillinen ryhmä voi tarvittaessa yhdessä pohtia yksittäisen perheen tapausta, jos asiakas siihen suostuu.

Jos ongelmia ei voida ratkoa Perheneuvon avulla, ohjataan perhe vaikkapa erikoissairaanhoidon tai lasten tukiyksikön puoleen, tai sille järjestetään kotipalvelua.

– Nykyään perhe ei joudu pomppimaan sinne tänne, vaan me otamme kopin tapauksesta ja hankimme tarvittavaa apua, Tuominen sanoo.

Lue seuraavaksi