Hyppää sisältöön

Hallituksen joululahja piensijoittajalle: Tappiot voi vähentää vaikka vuokratuloista

Tappiot, jotka ovat syntyneet osakekaupoista, voi ensi vuodesta alkaen vähentää vaikkapa sijoitusasunnon vuokrista saaduista tuloista. Nykyisin osaketappiot ovat vähennyskelpoisia vain vastaavasti osakkeiden myyntivoitoista. Osakesäästäjien keskusliitossa verouudistusta kiitellään.

Kuva: Yle

Omaisuuden luovutustappion verovähennyskelpoisuuden laajennus oli mukana pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmassa. Sen tavoitteena on pistää raha töihin eli saada suomalaiset sijoittamaan rohkeammin pankkitileillä makaavat miljardit markkinoille kuten vaikkapa osakkeisiin.

– Pienentämällä sijoittajan riskiä, sijoittamisesta tulee kannustavampaa, kertoo neuvotteleva virkamies Timo Annala valtiovarainministeriöstä.

Osakesäästäjien keskusliitossa veromuutos otetaan tyytyväisenä vastaan.

– Oikein hyvältä kuulostaa. Nyt osakkeista syntyneet tappiot ovat voineet jäädä vuosiksi roikkumaan, koska ei ole saanut muistakaan osakkeista voittoa. Piensijoittajan verotus voi alentua ja tasaantua, kun tappiot voi vähentää muista tuloista, kuten vaikkapa sijoitusasunnon vuokratuloista, sanoo toimitusjohtaja Antti Lahtinen.

Veronmaksajien keskusliitto näkee hyvänä puolestaan sen, että eri sijoitusmuotojen verokohtelusta tulee tasapuolisempaa.

– Voi olla, että riskiä uskalletaan ottaa enemmän eri sijoituskohteiden välillä. Näin olisi pitänyt olla jo aiemmin. Jatkossa verotus kohtelee osinkotulojen ja myyntitulojen verotusta neutraalimmin, sanoo pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola.

Valtiovarainvaliokunnan mietinnön mukaan verouudistus vähentää pääomatulojen verotuottoa noin 20 miljoonaa euroa vuodessa.

– Jos sijoittajien määrä tämän avulla lisääntyy, niin verotulojakin alkaa kertyä enemmän, laskee Lahtinen Osakesäästäjien keskusliitosta.

Uudistuksessa on siis kyse omaisuuden luovutustappion muuttamisesta verotuksessa nykyistä laajemmin vähennyskelpoiseksi. Jatkossa luovutustappion voisi vähentää myös muista verovuoden pääomatuloista, ei vain luovutusvoitoista, kuten nykyisin. Vähennyksen voisi tehdä verovuonna ja sitä seuraavana viitenä vuotena. Verokohtelu säilyisi muulta osin ennallaan.

Kantaako valtio sijoittajan riskin?

Esitystä vastustaneen SDP:n mukaan uudistuksen myötä julkinen valta ottaa kantaakseen yksityisten sijoittajien riskiä.

Vastalauseessaan SDP:n edustajat toteavat, että vaikutukset suosivat spekulatiivista sijoitustoimintaa, yritysten ylisuurta osingonjakoa ja voivat olla markkinakäyttäytymistä vinouttavia.

– Aika teoreettiselta kuulostaa. Tappiollisenkin osakkeen osingosta pitää maksaa vero ja kun sen tappiollisen osakkeen myy, muista tuloista saatu hyvitys tappiosta lähinnä neutralisoi tilanteen, arvioi Lahtinen Osakesäästäjien keskusliitosta.

Pääomatulot keskittyvät yleensä suurituloisille. Ensi vuonna ylin pääomatulovero nousee 33 prosentista 34 prosenttiin.

– En usko, että tällä uudistuksella haluttiin hyvitellä suurituloisia, vaan nimenomaan vain saada verotus neutraaliksi, arvioi puolestaan Kirkko-Jaakkola Veronmaksajain keskusliitosta.

Myös Annala valtiovarainministeriöstä pitää epäilyjä aiheettomina. Tavoitteena on kannustaa sijoittamiseen laajemmin.

Osakesäästäjien keskusliiton arvion mukaan suoria osakesijoituksia on noin 700 000 - 800 000 suomalaisella ja lisäksi rahastosijoituksia lähes miljoonalla.