Vauvaraha, valokuituverkko ja tontit viitoittavat Tervolan tulevaisuutta

Vuosikate miljoona euroa plussan puolella, puolentoista miljoonan euron investoinnit ja tasapainoinen talous. Sellaista on taloudenpito merilappilaisessa kunnassa nimeltä Tervola.

Tervola
Tervola.
Paula Hiljanen / Yle

Taloudelliset lähtökohdat vuoteen 2016 ovat Tervolan kunnanjohtajan Mika Simoskan mukaan hyvät. Vuotta 2016 on suunniteltu siinä mielessä myönteisissä merkeissä, ettei kattamattomia alijäämiä ole.

– Päättyvä vuosi toteutuu ennakoidusti huolimatta 800 000 euron suuruisista erikoissairaanhoidon kulujen kasvusta. Kunnan taseessa on pientä ylijäämäpuskuria.

Tervolan kunnalla on reippaita investointivuosia takanaan. Viime vuosina on panostettu lapsiin ja nuoriin eli urheilukenttiä on kunnostettu ja katettu kaukaloa.

– Terveyskeskuksen ja tehostetun palveluasumisen rakentaminen käynnistyi tänä vuonna ja sitä jatketaan.

Veroprosentti pysyy ennallaan tutussa lukemassa eli 19,50 kuten se on ollut jo vuodesta 2008. Kiinteistöveroprosentti kuitenkin nousee 3,10:een. Kunnanjohtajan mukaan tämä tietää taseeseen lisärahaa 150 000 euroa.

Myönteisiä mahdollisuuksia jatkossakin

Tervolan historiassa asukasluku on laskenut ensi kertaa alle 3 200:n. Kunnan tunnuslauseena on "myönteisiä mahdollisuuksia". Houkuttelevuuteen satsataan muun muassa kaavoittamalla uusia jokinäkymällä olevia rakennustontteja. Jokainen uusi tervolalainen lapsi saa syntymänsä jälkeen tililleen 300 euroa.

Kunhan valokuituverkko kattaa koko Tervolan vuoteen 2017 mennessä, on kunta nopeiden laajakaistayhteyksien piirissä. Tämä edistää ainakin ikäihmisten kotona asumista ja helpottaa maatilojen tietoliikenneyhteyksiä.

Tulevaisuuden haasteena on Simoskan mukaan nelikirjaiminen sana eli sote.

– On kysymysmerkki, miten palvelut tullaan jatkossa tuottamaan. Valtuusto on edellyttänyt, että teemme ulkoistusselvityksen. Kymmenes joulukuuta kokoontuva valtuusto linjaa, menemmekö kokonaisulkoistuksella vai perustetaanko yhteisyritys.

Lopullisen päätöksen Tervolan kunnanvaltuusto tekee keväällä 2016, kun sote-lainsäädäntöluonnos on valmis.