Paperittomien maahantulijoiden terveydenhoitoesityksen kaatanut Kari Rajamäki: "Kiitoksia sataa nyt joka puolelta"

Ex-kansanedustaja muistuttaa, että ilmaisen terveydenhuollon laajentaminen kaikille laittomasti maassa oleville tai tänne tuleville olisi muodostanut Suomelle vetovoimatekijän, jonka seuraukset olisivat olleet hirvittävät.

Kotimaa
SDP:n kansanedustaja Kari Rajamäki
Toni Pitkänen / Yle

Sosiaalidemokraattien ex-kansanedustaja ja pitkäaikainen sisäministeri Kari Rajamäki kertoo saaneensa viime kuukausina erittäin paljon kiittävää palautetta hänen eduskuntauransa viime töikseen kaatamastaan paperittomien maahantulijoiden terveydenhuoltoesityksestä.

Rajamäen mukaan välittömästi päätöksen jälkeen hän sai tukea lähinnä kansalta, mutta nyt kiitosta on tullut myös virkamiehiltä sekä merkittävissä asemissa olevilta poliittisilta päättäjiltä.

Rajamäki muistuttaa, että ilmaisen terveydenhuollon laajentaminen laittomasti maassa oleville tai tänne tuleville olisi muodostanut Suomelle vääränlaisen vetovoimatekijän.

– Tämän tilanteen hallinta aiheuttaa jo nykytilanteessa niin valtavan lisäkustannuksen, että jokainen voi kuvitella mitä lakiesityksen mukainen tilanne olisi tarkoittanut.

Viimeksi Rajamäen päätöstä kiitti julkisesti kokoomuksen Ben Zyskowicz joulukuun alussa eduskunnan täysistunnossa pitämässään puheessa. Zyskowiczin mukaan esimerkiksi Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä voisi olla erittäin hankala saada vapaaehtoisesti pois maasta, mikäli Suomen tarjoamat edut terveyspalveluissa olisivat hyvin laajat.

Sisäministeriön kuuluisi olla turvallisuusasioiden ytimessä  

Viimeaikaisissa kirjoituksissaan Rajamäki on muistuttanut, kuinka Euroopassa nyt käsillä olevat akuutit haasteet, kuten pakolaisvirrat Välimerellä, ihmissalakuljetus sekä siirtolaisuuteen liittyvät sosiaaliset haasteet on tunnistettu jo vuosia sitten. Rajamäki näkee, että ennen kaikkea Euroopan komissio on epäonnistunut pakolaiskriisin hoitamisessa.

– Vuosia sitten luotiin malli, jossa esimerkiksi Välimeren maiden sovittiin rekisteröivän kaikki Eurooppaan tulijat eikä päästävän heitä pimeänä läpi. Valitettavasti komissio laiminlöi tämän tehtävän, ja nyt keksitään sitten pyörää uudelleen. Samoin Afrikan maiden kanssa sovittiin laittomien maahanmuuttajien takaisinotosta, mutta sekään ei tunnu olevan nyt voimassa.

Myös Suomen nykyisessä turvallisuustilanteessa Rajamäki näkee ilmeisiä riskejä. Yksi tällaisista on sisäministeriön poistaminen hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta ministerivaliokunnasta.

– Miten tällaisessa tilanteessa voidaan huolehtia sisäisestä ja ulkoisesta turvallisuudesta, jos sisäministeriö ei ole näiden asioiden päätöksenteon ytimessä? Henkilökohtaisesti haluan antaa kaiken tuen sisäministeriölle ja presidentille, jotta tämä asia saadaan kuntoon.

Nykyisessä EU-vetoisessa pakolaispolitiikassa varkautelainen Rajamäki muistuttaa Suomea myös Venäjän suhteiden vaalimisen ja erityisesti rajaviranomaisten ja maahanmuuttovirastojen kanssa tehtävän yhteistyön merkityksestä.

– Omat rajamme ovat omalla vastuullamme. Tätä asiaa ei voida ulkoistaa Brysseliin.

Harmaat markkinat uhkaavat turvapaikanhakijoita

Rajamäki toivoo, että poliisille ja maahanmuuttovirastolle saataisiin pikaisesti lisäresursseja, jotta turvapaikkapäätökset saataisiin vietyä läpi huomattavasti nykyistä nopeammin. Rajamäki kuvaa räjähdysaltista tilannetta vihreiden sinisilmäisten arvojen ja harmaiden markkinavoimien kohtaamisella.

– Hitaudella luodaan harmaita työmarkkinoita, mikä ei ole kenenkään etu. Ja kaikkein eniten tilanteesta kärsivät todellisen suojan tarpeessa olevat henkilöt. Heidän kotouttamisensa pitäisi kuitenkin saada vauhtiin niin pian kuin mahdollista.

Kotouttamisen onnistumiseksi Rajamäki toivoo, että myös niin sanottu nuorisolain muutos saataisiin läpi. Se mahdollistaisi tietojen vaihtamisen nuorten kanssa työskentelevien tahojen välillä, jolloin esimerkiksi opintonsa keskeyttäneen nuoren tiedot voitaisiin ilmoittaa Kelasta työvoima- tai sosiaaliviranomaiselle tai etsivälle nuorisotyölle.

Suhteet eduskuntaryhmään ovat edelleen kunnossa

Eduskunnasta vetäytymisestään huolimatta Rajamäki ei suinkaan ole jättänyt yhteiskunnallista vaikuttamista. Suhteet eduskuntaan ja valtioneuvostoon ovat kunnossa, ja onpa Rajamäki tavannut vasta nykyistä sisäministeri Petteri Orpoakin.

Rajamäki vakuuttaa, että myös hänen suhteensa esimerkiksi puolueensa vanhoihin kansanedustajakollegoihin ovat tällä hetkellä erittäin lämpimät.

– Tapahtuneen (esityksen kaatamisen) jälkeen eduskuntaryhmä pyysi minulta selvityksen, annoin sen ja se merkittiin tiedoksi. Nykytilannetta kuvaa ehkä myös se, että toimin tälläkin hetkellä sosiaalidemokraattisen puolueen sisäisen turvallisuuden työryhmässä.

Kysymykseen mahdollisesta eduskuntaan palaamisesta Rajamäki vastaa kuitenkin niin suoraan kuin savolainen vain voi.

– Minähän olen tässä koko ajan ihan oven liepeillä, mutta kyllä tämä riittää minulle.