1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Dallasin ja Ihmemiehen tunnarit raivopäisellä energialla: "Tällä voisi menestyä maailmalla"

Näyttelijä Riku Nieminen päätyi samaan bändiin kolmen "enemmän kuin veljiä" -miehen kanssa ja lähtee tulkitsemaan tunnareita ensi kesänä heidän kanssaan New Yorkiin.

Kuva: Neljaassaa.fi

Riku Nieminen innostuu puhuessaan musiikista, sillä hänen uusin intohimonsa sen saralla on tuottaminen. Hiljattain hänen levy-yhtiönsä nimissä julkaistiin pitkäsoittovinyyli elektronista tanssimusiikkia, ja Neljä Ässää (siirryt toiseen palveluun) -bändinsä kanssa Nieminen suuntaa ensi kesänä New Yorkiin.

– Kävimme Berliinissä soittamassa kadulla puolisen tuntia pariin otteeseen, ja heti tuli kolme keikkapyyntöä. Tällä voisi menestyä maailmalla, ja väitän, ettei kukaan maailmassa tee tätä näin hyvin kuin me, Riku Nieminen naurahtaa.

Neljä Ässää aikoo New Yorkissa soittaa metrossa, Central Parkissa ja Broadwaylla – kadulla. Bändi sai alkunsakin katusoitosta, kun Nieminen tapasi kolme bändikaveriaan yhteisen ystävän juhlissa.

Väitän, ettei kukaan maailmassa tee tätä näin hyvin kuin me.

Riku Nieminen

– Kolmikko kertoi menevänsä seuraavana päivänä soittamaan kadulle ja tienaamaan kaljarahoja. Itse en tarvinnut rahaa, mutten ollut ikinä soittanut kadulla, ja pyysin päästä mukaan. Meininki lähti heti käsistä.

Katusoitossa Dallas ja Bond

Neljä Ässää esittää uudelleen sovitettuja versioita tuttuakin tutummista tv-sarjojen ja elokuvien tunnusmelodioista ja kaikkien tuntemista klassikkokappaleista. Muun muassa McGyverin, Dallasin ja Bondin tunnarit saavat kuulijassa aikaan melkoisen ahaa-elämyksen hieman sekopäisenkin tulkinnan jäljiltä.

– Kaikessa esiintymisessä ja taiteessa a ja o on se, että siinä on jotain tunnistettavuutta ja samaistumispintaa, että saa sen ahaa-elämyksen. Kun katsoo maalausta, niin se puhuttelee jollain tavalla – että siinä näkee omaan elämään liittyviä teemoja, Riku Nieminen pohtii.

Neljä Ässää esittää energisesti sovitettuja tunnareita ja klassikkokappaleita omaperäisillä soittimilla. Kuva: Heidi Hannukainen / Yle

Nieminen sanoo, että musiikki on hänelle nykyään entistä enemmän ammattimaisessa viitekehyksessä.

– Tykkään kuunnella, että miten kappale on tuotettu ja sävelletty.

Jos kaveriporukalla päädytään viettämään iltaa karaokepaikkaan, niin valitsen laulettavakseni mahdollisimman vaikean kappaleen.

Riku Nieminen

Omaksi huvikseenkin mies vielä löytää musiikista voimaa.

– Jos saan rumpusetin ja kapulat, niin vietän niiden kanssa vaikka kahdeksan tuntia. Jos saan cd-dekin ja äänentoistolaitteet, niin perus dj-hommissa vietän kahdeksan viikkoa, Riku Nieminen sanoo.

Karaoken kautta elämään

Vuodenvaihteessa Riku Nieminen tähdittää elokuvaa Nuotin vierestä (siirryt toiseen palveluun), jossa hänen roolihahmonsa, jäykänhivakka insinööri Arto, löytää elämäänsä uuden näkökulman musiikin, ja vielä tarkemmin karaoken, kautta.

– Artolle musiikki ei ole ollenkaan omiaan, se on pelottavaa ja hallitsematonta, pitää mennä epämukavuusalueelle. Ja karaoke – jos mikä – on hallitsematonta! Kun biisi lähtee, niin se lähtee, ja loppuu kun on loppuakseen, ja siinä välissä on laulettava. Se vain menee eteenpäin kuin juna.

Riku Nieminen ja Leena Uotila elokuvassa Nuotin vierestä. Kuva: Fremantle Media

Ankarista lähtökohdistaan huolimatta, karaokessa on yleensä armollinen yhteisö ympärillä, joka kannustaa kaikesta huolimatta.

– Karaokessa on läsnä sellainen kollektiivinen kehnouden sallivuus. Kukaan ei varmaankaan pyri suorittamaan, vaan laulaa sen biisin, joka sillä hetkellä tekee mieli laulaa täysillä. Niin hyvin tai huonosti kuin osaa.

– Itse en karaokea omasta vapaasta tahdosta lähde laulamaan, mutta jos kaveriporukalla päädytään viettämään iltaa karaokepaikkaan, niin valitsen laulettavakseni mahdollisimman vaikean kappaleen, että siitä tulisi edes vähän humoristinen esitys, Riku Nieminen hymyilee.