Tiesitkö, että kynsilakka ja hajuvesi ovat vaarallista jätettä?

Ostettu kynsilakka ei miellytä ja lahjaksi saatu hajuvesi on aivan liian voimakasta. Helppo ne olisi heittää kodin roskapussiin, mutta niin ei saa tehdä. Kyseessä ovat vaaralliset jätteet.

Kotimaa
Herkullisen värikäs kynsilakkarivistö.
Kynsilakkojen väriskaala hemaisee, mutta sisältö on ronskia jätettä.Anri Koski / Yle

Kynsilakka, kynsilakan poistoaineet, hiuslakat, hiusvärit, permanenttiaineet ja jopa kukantuoksuiset hajuvedet ovat kaikki ongelmajätettä. Jos ainetta jää pakkaukseen tai pullonpohjalle, ne pitää toimittaa vaarallisten jätteiden keräyspaikkoihin.

– Kun kynsilakkapullon sisällä on vielä liikkuvaa nestettä, se on vaarallista ainetta ja kuuluu hävitettäväksi ongelmajätteen mukana. Jos pullon sisällä oleva lakka on täysin kuivunutta, se voidaan laittaa palavan jätteen joukkoon eli tavalliseen roskapussiin, selventää Lakeuden Etapin jäteneuvoja Hanna-Leena Juntti.

Himmeä opaalilasi ei kuulu lasinkeräysastiaan

Kauneus- ja ihonhoitotuotteissa sisältö määrittää, onko kyse vaarallisesta jätteestä. Pullot ja purnukat ovat yleensä kierrätettävää ainetta.

Poikkeuksena on muun muassa mattapintainen opaalilasi eli maitolasi. Sitä ei saa laittaa lasinkeräysastiaan, vaan kotitalouksissa se kuuluu poltettavan jätteen joukkoon. Sitä vastoin teollisuudessa maitolasi luokitellaan vaarallisiin jätteisiin.

Hiuslakan ponnekaasu, hajuveden alkoholi

Kun hiuslakkapullossa on jäljellä ponnekaasua, se luokitellaan vaarallisiin jätteisiin.

– Jos hiuslakkapullo ei enää hölsky, sen voi viedä metallikeräykseen. Jos ainetta on sisällä, se kuuluu vaarallisiin jätteisiin, Juntti varmentaa.

Samoin on hajuvesien kanssa. Hajuvesien sisältämä alkoholi tekee siitä vaarallisen.

Lasinen ihovoidepurkki voidaan viedä lasinkeräykseen. Mutta sitä ennen rasva tulee pyyhkiä pois esim. talouspaperilla.

Lasi näyttää muovilta, muovi metallilta... siinä pulma

Kuluttaja ei jää ilman huokauksia. Monen pullon ja purnukan korkki näyttää metallilta, mutta tosiasiassa on muovia. Samoin itse purkki saattaa näyttää lasilta, mutta onkin muovia. Päätä siinä sitten.

Käsirasva- ja saippuapulloissa on usein pumppumekanismi. Mekaniikasta huolimatta pakkaus on pääasiassa muovia ja kuuluu keittiön roskapussiin. Purnukan tai tuubin lisäksi tuotteet on usein pakattu vielä pahviin. Nämä pahvipakkaukset pitää viedä kartonkikeräykseen.

Huulipunan saa heittää tavalliseen roskapussiin

Helpointa on ripsivärin, huulipunan ja puuterin hävittäminen. Ne kuuluvat poltettavien jätteiden joukkoon eli tavalliseen kodin roskapussiin.