1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Hiilipäästöjen kasvu saattaa pysähtyä vuonna 2015

Tulos on yllättävä ja johtuu suurelta osin siitä, että Kiina on vähentänyt hiilen polttamista, tutkijat sanovat. He eivät kuitenkaan pidä todennäköisenä, että hiilipäästöjen huippuvuosi olisi vielä takana.

Ulkomaat
Kemianteollisuutta Pohjois-Kiinassa.
Ryan Tong / EPA

Tuoreen tutkimuksen mukaan hiilidioksidipäästöjen kasvu saattaa pysähtyä ja vieläpä laskea hiukan vuonna 2015.

Ilmakehään päätyvän hiilidioksidin määrä on kasvanut tyypillisesti 2–3 prosenttia vuodessa vuosituhannen vaihteen jälkeen. Tutkijoiden maanantaina julkaiseman ennusteen mukaan hiilipäästöt pienentyisivät tänä vuonna 0,6 prosenttia.

Jo viime vuonna maailman hiilipäästöt kasvoivat aiempaa vähemmän eli 0,6 prosenttia, tutkijat arvioivat.

– Nämä eivät todellakaan ole tyypillisiä lukuja, kun ottaa huomioon vuoden 2000 jälkeen nähdyn päästöjen kasvun, tutkimusta johtanut professori Corinne Le Quéré sanoi uutistoimisto Reutersille.

Talous kasvaa, vaikka päästöt eivät

Päästöjen pieneneminen tai niiden kasvun pysähtyminen johtuu Le Quérén mukaan suurelta osin siitä, että Kiina on vähentänyt hiilen polttamista. Kiina on kuitenkin edelleen maailman suurin saastuttaja.

Hiilipäästöjen kasvu on notkahtanut ennenkin lyhytaikaisesti, mutta poikkeuksellista on se, että tällä kertaa talous ei ole samaan aikaan taantumassa.

– Toisin kuin aiempina ajanjaksoina, jolloin päästöt kasvoivat vain vähän tai ei lainkaan, maailman bruttokansantuote kasvoi huomattavasti [vuosina 2014 ja 2015], tutkimuksessa sanotaan.

Tutkijat varoittavat: Päästöjen huippuvuosi vielä tulossa

Professori Le Quérén mukaan näyttää kuitenkin siltä, että hiilipäästöjen huippuvuosi on vielä edessä.

– Koska kehittyvät taloudet pohjaavat enimmäkseen hiileen, odotamme päästöjen lisääntyvän taas niiden kasvaessa, hän sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Brittiläisen East Anglian yliopiston ja päästötietoja keräävän Global Carbon Projectin tutkimus julkaistiin maanantaina Nature Climate Change (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Tutkimus esiteltiin Pariisin ilmastokokouksessa, missä maailman maat koettavat saada aikaan oikeudellisesti sitovan ilmastosopimuksen, joka rajaisi ilmakehän lämpenemisen kahteen celsiusasteeseen.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi