Jämijärven ihmiskoe esimerkki omavaraisuudesta: "Tulevat sukupolvet vailla vaihtoehtoa"

Viime talvena Jämijärvellä ihmisarvoisen elämisen alarajoja etsinyt Rainer Rajakallio povaa tuleville sukupolville rankkoja aikoja. Hän toivoo oman elämänsä toimivan esimerkkinä siitä, kuinka vähällä ihminen todellisuudessa tulee toimeen.

Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Reilu vuosi sitten Simpeleellä asuva biologi Rainer Rajakallio oli tullut kotikulmilleen Jämijärvelle tarkoituksena ottaa miehestä mittaa oikein kunnolla.

Edessä Rainerilla oli kylmä talvi isältä perityllä kotitilalla, jossa ei ollut sähköä eikä muitakaan nykypäivän asumisen perustarpeita. Suojana hänellä oli vain kylmä ja pimeä varastotila, jossa iso mies tuskin mahtui edes kääntymään kunnolla.

Ihmiskokeellaan Rainer etsi ihmisarvoisen elämisen alarajaa. Sen hän myös omien sanojensa mukaan löysi.

– Kaikista pimein aika koetteli kyllä hermoakin, täytyy myöntää. Ei siinä auttanut edes se, että olin suurimman osan aikaa ulkona. Kosteus ja pimeys, sekä ääretön ahtaus olivat ne pahimmat. Nyt kun olen saanut etäisyyttä asiaan ja tutkiskellut, niin voin todeta, että se oli suhteellisen kovaa aikaa.

Pyrkimyksenä omavaraisuus

Keväällä Rainer totesi ihmiskokeen olleen kaikista vaikeuksista huolimatta onnistunut. Samalla mielessä kypsyi ajatus muuttaa vakituisesti Jämijärvelle. Ajatuksen taustalla on unelma ja pyrkimys kokonaan omavaraiseen elämään. Sen hän toteaa olevan koko loppuelämän projekti.

– Tämä on minun väitöskirjani ja testamenttini. En mitään akateemista kirjoittamista tällä iällä enää haaveile. Haluan käyttää omaa elämääni esimerkkinä.

Ihan huippuunsa viety omavaraisuus tarkoittaa sitä, että pitää ryhtyä pylväspyhimykseksi ja syötävä täitä omasta päästään.

Rainer Rajakallio

Täydelliseen omavaraisuuteen Rajakallio ei usko kenenkään yltävän nykymaailmassa. Hänen mukaansa 70-prosenttinen omavaraisuusaste on jo hyvä saavutus.

– Ihan huippuunsa viety omavaraisuus tarkoittaa sitä, että pitää ryhtyä pylväspyhimykseksi ja syötävä täitä omasta päästään. Muuten joutuu aina käytännössä hiukan antamaan periksi näistä ylväistä periaatteista. On käytettävä järkeä eikä lyötävä päätä seinään.

"Tulevat sukupolvet pakkoraossa"

Rajakallio uskoo, ettei ihmiskunnalla ei ole vaihtoehtoja. Hän on varma, että tulevat sukupolvet joutuvat jossain vaiheessa sopeutumaan omavaraiseen elämiseen. Hän kehottaa tulevia sukupolvia varautumaan pahimpaan, vielä kun on mahdollisuus.

– Ne joilla on perintönä maata ja hiukan metsää ovat onnellisimmassa asemassa. Elämä tulee olemaan ankaraa, mutta vielä ankarampaa niille, jotka joutuvat jäämään kaupunkeihin.

Rajakallio kiittelee myös suvultaan verenperintönä saamaa kovapäisyyttään.

– Yläsatakuntalaiset ovat tunnetusti kovapäistä porukkaa. Yllättäen se on osoittatunut hyväksi ominaisuudeksi näissä pyrkimyksissä. Heti ei saa luovuttaa, Rajakallio kuittaa.

Lue myös: