Oulun kaupunginvaltuusto päätti ensi vuoden talousarviosta – subjektiivinen päivähoito-oikeus loppuu

Oulun ensi vuoden talousarvioesitys meni kaupunginvaltuuston käsittelyssä käytännössä läpi hallituksen esittämässä muodossa. Hyväksytyillä muutoksilla ei ole talousvaikutuksia.

Kotimaa
Oulun kaupunginvaltuuston kokous alkamassa 7.12.2015
Timo Sipola / Yle

Oulun kaupunginvaltuusto päätti maanantai-iltana ensi vuoden talousarviosta. Vielä 1990-luvulla valtuustokäsittelyssä budjettiin saattoi ilmaantua kymmeniä miljoonia markkoja lisämenoja.

– Nyt sellaiseen ei ole varaa, toteaa viidettä vaalikautta Oulun valtuustossa istuva kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilanen.

Ennen esitettiin menoja, nyt säästöjä

– Kyllä tyyli on vuosien aikana muuttunut, samoin kuin Oulun taloudellinen tilanne. Viime vuosina valtuutetut ovat ehkä enemmänkin ryhtyneet esittämään talousarvioon säästökohteita, mikä on aika poikkeuksellista, naurahtaa Moilanen.

Ihan lähivuosina ei Oulun alijäämäinen talous silti oikene.

– Ainoa helpotus Oulun taloustilanteeseen olisi parempi työllisyystilanne, sanoo Moilanen.

Sellaista ei ole näköpiirissä, ainakaan kovin nopeasti.

Päivähoito on poliittinen kiistakapula

Tiukimmat budjettiäänestykset valtuustossa käytiin päivähoitokysymyksistä. Subjektiivinen päivähoito-oikeus poistettiin äänin 39-28. Sen säilyttämisen puolella olivat vasemmistoliitto, demarit, vihreät ja kaksi perussuomalaisten valtuutettua. Poistamisen kannalla oli perussuomalaisten enemmistö, keskusta, kokoomus ja kristillisdemokraatit.

Varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen pienentämistä vastustanut esitys hävisi äänin 35-30, 2 tyhjää. Esitystä kannattivat vasemmistoliiton, demareiden ja vihreän ryhmän lisäksi kristillisdemokraatit ja kolme perussuomalaista.

Molempien äänestysten jälkeen vasemmistoliiton, demarien ja vihreiden valtuustoryhmät jättivät eriävän mielipiteensä ratkaisusta.

Muutama esitys meni läpi

Ryhmänjohtajien esityksestä valtuusto hyväksyi yksimielisesti Raimo Hämeenniemen (kesk.) esityksen kaupungin hankintojen toteutumisen vuosittaisesta raportoinnista, valtuuston puheenjohtaja Juha Hännisen (kok.) esityksen 200 000 euron lisäpanostuksesta kouluverkkoselvitykseen ja Yrjö Harjun (sd.) esityksen muiden koulutilojen vuokraamisen kehittämisestä erilaisen vapaaehtoistoiminnan tilatarpeita parantamaan.

Heikki Pesämaan (kok.) esitys siitä, että kaupungin ja sen elinkeinoliikelaitoksen, Business Oulun hankintastrategioiden tulee olla yhteneväiset hyväksyttiin äänin 55-12.

Reuna-alueiden katuvalaistus puhutti

Oulun talousarviovaltuuston toisessa kokouksessa äänestetään eikä varsinaisia puheenvuoroja sallita. Keskustalle vaikeasta katuvalaistusasiasta käytettiin kuitenkin useampia työjärjestyspuheenvuoroja.

Niissä vedottiin lähinnä siihen, että Kari Myllyniemen (kesk.) esitys säilyttää katuvalaistus samantasoisena koko kaupungin alueella ei sisältänyt kustannusvaikutuksia suhteessa budjettiin, koska valtuusto ei ollut valaistusasiasta päättänyt. Esitys hylättiin äänin 46-18 ja 3 tyhjää.

Kouluverkkoselvitys vaikuttaa vasta 2017 budjettiin

Remonttiryhmän kesällä ja syksyllä valmistelema kampuslukiomalli ei mennyt sellaisenaan läpi poliittisessa käsittelyssä. Sen sijaan hallituskäsittelyssä sovittiin kouluverkkoselvityksen tekemisestä.

Tuo selvitys valmistuu maaliskuun loppuun mennessä, mutta ehtii käytännössä vaikuttaa vasta seuraavaan budjettiin.

– Ensi vuoden aikana voi käynnistää kiireellisiä suunnitteluratkaisuja, mutta investoinnit ja tarvittavat peruskorjaukset toteutuu varmaan vasta 2017 ja siitä eteenpäin, arvioi Moilanen.

Huhtikuussa odotetaan sote-linjauksia

Huhtikuussa pitäisi uusinta sote- ja itsehallintoaluemallia koskeva lakiesitys lähteä lausuntokierrokselle ja siihen kohdistuu tietysti suurta mielenkiintoa Oulussakin.

– Sote supistaa kaupunkia merkittävästi. Sen rahoitus on auki, eikä tiedetä mitä tapahtuu kiinteistömassalle tai henkilöstölle. Tämä koskee Oulussa noin 5000 työntekijää. Näitä linjauksia odotellaan mielenkiinnolla, toteaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilanen.