1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Tutkija: Uusi suolapulssi Itämerellä mahdollinen – mutta vain, jos kovat tuulet jatkuvat

Pintavesi eteläisellä Itämerellä on ollut aiempaa suolaisempaa, sanoo Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Pekka Alenius. Tämä voi tarkoittaa uutta suolapulssia.

luonto
Myrskyaallot lyövät Wladyslawowon majakkarantaan Puolassa.
Myrskyaallot lyövät Wladyslawowon majakkarantaan Puolassa.Adam Warzwa / EPA

Uusi suolapulssi Itämerellä ei ole täysin pois suljettu vaihtoehto, kiitos viime päivien kovien tuulten, arvioi erikoistutkija Pekka Alenius Ilmatieteen laitokselta.

Alenius perustelee arviotaan sillä, että pintavesi eteläisellä Itämerellä on ollut aiempaa suolaisempaa. Hän painottaa, että arvio on vasta alustava.

– Menee aikaa, ennen kuin kunnolla näkyy, mitä Itämerellä tapahtuu. Suolapulssin eteneminen pidemmälle Itämereen on hidas prosessi.

– Jotain tämänsuuntaista siellä tapahtuu, mutta toinen kysymys on, mihin se vaikuttaa, Alenius sanoo. Hän mainitsee, että viimevuotisen suolapulssin vaikutukset ovat jääneet ennakoitua vähäisemmiksi – siitä huolimatta, että joulukuun 2014 suolapulssia pidetään kolmanneksi suurimpana sinä aikana, kun suolapulssien suuruuksia on arvioitu.

Myös Suomen ympäristökeskuksen eli Syken johtava tutkija Kai Myrberg pitää uutta suolapulssia Itämerellä mahdollisena – mutta vain, jos kovat tuulet jatkuvat.

– Luulen, että tällä viikolla suolaista vettä tulee sisään jonkin verran, mutta loppuviikosta se oleellisesti vähenee. Tuulet kääntyvät ja heikkenevät, Myrberg katsoo. Tällöin ei hänen mukaansa voi puhua varsinaisesta suolapulssista: suolapulssissa (siirryt toiseen palveluun) suolainen vesi tulvahtaa äkillisesti vähäsuolaisempaan merialtaaseen. Vesi painuu pohjaan ja työntää usein vähähappisen, jopa kokonaan hapettoman vesimassan tieltään.

– [Suolaisen veden sisäänvirtauksen] pitäisi kestää aika kauan, jotta sillä olisi vaikutusta.

– Mutta tietysti kaikki on parempi kuin ei mitään, Myrberg sanoo.

"Itämerellä isoja määriä kuollutta vettä"

Uusi suolapulssi olisi toivottu asia Itämerellä, toteaa Pekka Alenius.

– On arvioitu, että on ehkä tultava useampia, vähän vähäisempiä suolapulsseja, jotka parantavat Itämeren tilannetta pidemmällä aikavälillä.

– Jos tulee vain yksi yksittäinen pulssi eivätkä enemmät vedenvaihdot tue sitä, positiivinen vaikutus saattaa jäädä lyhytaikaiseksi. Keskisellä Itämerellä on kuitenkin niin isoja määriä kuollutta vettä, hän sanoo.

Syken Myrbergin mukaan Itämerellä oli jo marraskuussa keskisuuri suolapulssi. Pulssi oli kolmas puolentoista vuoden aikana, hän kertoo.

Myös Myrberg toteaa, että viimevuotisen suuren suolapulssin vaikutukset jäivät lopulta vaisummiksi kuin etukäteen ounasteltiin.

– Itämeren pohjalla on valtavan suuri hapeton alue. Tuo iso pulssikaan ei kyennyt hapettamaan vettä, sen voima loppui kesken.

– Kaikki hapellinen vesi, joka tulee sisään, on Itämeren kannalta hyvä asia, Myrberg sanoo.

Lue seuraavaksi