Saksaan on saapunut tänä vuonna lähes miljoona turvapaikanhakijaa

Saksa on rekisteröinyt viime tammikuun jälkeen yli 964 000 uutta turvapaikanhakijaa. Miljoonan hakijan rajan uskotaan ylittyvän vielä tämän vuoden puolella.

Ulkomaat
Kaksi poliisia marssii ihmisjoukon kärjessä syksyisellä tiellä.
Itävallan poliisi ohjasi turvapaikanhakijoita Saksan rajalle Passaussa maanantaina.Armin Weigel / EPA

Uusimpien tilastojen mukaan 964 574 ihmistä on tänä vuonna hakenut turvapaikkaa Saksasta. Tämä tarkoittaa, että turvapaikanhakijoita on saapunut maahan tänä vuonna neljä kertaa enemmän kuin vuonna 2014. Pelkästään marraskuussa Saksaan saapui 206 101 uutta turvapaikanhakijaa.

Saksan maahanmuuttoasioista vastaavan ministeriön mukaan turvapaikkahakemusten käsittely on kuitenkin pystytty hoitamaan aiempaa nopeammin. Ministeriön mukaan viime vuonna käsittelyajat olivat keskimäärin seitsemän kuukautta, kun tänä vuonna asia on hoitunut noin viidessä kuukaudessa.

Hakemusten käsittelyprosessin nopeutumisen taustalla on uusi käytäntö, jolla turvapaikanhakijan kotimaa määritellään joko turvalliseksi tai vaaralliseksi. Lähtökohtaisesti turvallisena pidetään Itä-Eurooppaa ja Balkanin maita, erityisen vaaralliseksi on luokiteltu Syyria.

Maanantaina julkaistu tilasto ei erittele turvapaikanhakijoiden lähtömaita. Aiempien kuukausien tilastoiden perusteella tiedetään kuitenkin se, että Lähi-Idän kriisialueiden lisäksi Saksaan on saapunut turvapaikanhakijoita myös mm. Albaniasta ja Kosovosta. Saksan hallituksen linjaus, jonka mukaan niin sanoituista turvallisiksi määritellyistä lähtömaista tuleville ei myönnetä turvapaikkoja, on viranomaisten mukaan vähentänyt Balkanin alueelta tulevien hakijoiden määrää.

Lähteet: AFP