1. yle.fi
  2. Uutiset

Koe-eläin sai kodin kotiutuksen kautta – Julle-koira ei enää piittaa tietokoneista

Julle-beagle sai uuden elämän keväällä, kun Helsingin yliopisto kotiutti ensimmäistä kertaa koe-eläiminä olleita koiria. Nyt 9-vuotias Julle on ollut eläkkeellä yli puoli vuotta Jenni Soinisen perheessä, jossa hän kohosi kissojen luottokaveriksi. Entinen työ tietokoneen kanssa ei kiinnosta Jullea pätkääkään.

Kotimaan uutiset
Julle-beagle.
Entinen koe-eläin Julle on kodissaan tarkkaavainen eläkeläinen. Jenni Soininen.

Helsingin yliopisto on ensimmäistä kertaa maassamme luovuttanut koe-eläiminä olleita koiria koteihin. Kotiuttamisia on ollut kaksi, ja kaikki yliopistolla olleet kuusitoista beaglea ovat nyt omissa kodeissaan eri puolin Suomea.

Yksi heistä on marraskuun alussa 9-vuotta täyttänyt Julle. Koira on ollut Jenni Soinisen perheessä Nousiaisissa yli puoden vuoden ajan, eli nyt beagle on virallinen perheenjäsen.

Kissat varmaan tykkäävät Jullesta enemmän kuin Julle kissoista.

Jenni Soininen

Perheessä riittää vipinää, sillä saman katon alla oli ennestään aikuisten lisäksi kaksi teini-ikäistä lasta, ja neljä nelijalkaista - kaksi koiraa ja kissaa. Alussa näyttikin siltä, ettei Julle pääse liittymään laumaan.

– Ensin tuli hylkäävä päätös, kun ei tiedetty oikein, miten nämä koe-eläinkoirat tulevat kissojen kanssa toimeen, muistelee Jenni Soininen.

Ensimmäiset haistelut Jullen ja kissojen välillä poistivat huolet, ja nyt tilannetta voisi luonnehtia yhden sortin rakkaustarinaksi.

– Siis Julle nukkuu kissojen kanssa. Kissat varmaan tykkäävät Jullesta enemmän kuin Julle kissoista, naurahtaa Jenni Soininen.

Chili-kissa ja Julle-koira.
Jullesta tuli omassa kodissaan heti kissojen suosikki. Jenni Soininen

Entisestä koe-eläimestä on löytynyt vekkuli luonne

Jullen kotiuttamiseen osallistui koko perhe, hakupaperit Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen liitto SEY:lle täytettiin yhdessä. SEY pyysi julkisuudessa huomioimaan sen, että Helsingin koe-eläinkeskuksen koirat olivat kasvaneet kennelolosuhteissa, ja monet arjen taidot aivan sisäsiisteydestä saakka voivat olla hukassa.

Jenni Soininen ei Jullen kohdalla puhu lainkaan tällaisista ongelmista. Perhe tiesi etukäteen, että Julle on luonteeltaan pelokas. Puolen vuoden aikana koira on kuitenkin muuttunut.

– Sen alkupelon ja kotiutumisen jälkeen on löytynyt ihan leikkisä, sellainen vekkulimainen puoli tästä koirasta, kuvailee Jenni Suominen.

Silloin kun Julle tuli, niin muutaman kerran hän katsoi tietokoneen näyttöä ja ikään kuin käänsi päänsä pois.

Jenni Soininen

Perhe ei ole selvittänyt yksityiskohtaisesti, mitä kaikkea Julle on entisessä elämässään työkseen tehnyt. Todennäköisesti koira on testannut anestesialääkettä, toiminut eläinlääkäriksi opiskelevien käsittelyharjoituksissa ja oppinut naksutinkoulutuksen jälkeen katsomaan tietokoneen näyttöä.

– Silloin kun Julle tuli, niin muutaman kerran hän katsoi tietokoneen näyttöä ja ikään kuin käänsi päänsä pois. Totesi varmaan, että jaaha, tuo oli se hänen työelämänsä ja nyt hän on eläkkeellä, ei kiitos enää, kuvailee Jenni Soininen.

Eläkeläisellä ja koko perhellä on ainakin vielä yksi iso muutos edessään. Nousiaisen kodin tarvaroita on jo siirtynyt muuttolaatikoihin, ja koko konkkaronkka Julle-koira etunenässä suuntaavat vielä tämän vuoden lopussa Joensuuhun.

Lue seuraavaksi