Sibelius soi tänään ympäri Suomea – syntymästä 150 vuotta

Säveltäjä Jean Sibeliuksen syntymäpäivää juhlistetaan lukuisilla konserteilla Suomessa ja ulkomailla. "Hän oli elinaikanaan ehdottomasti kuuluisin suomalainen", sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelema kapellimestari.

Kotimaa
Jean Sibelius vuonna 1927 tai 1928
Museoviraston kuvakokoelmat, kuvaaja Ivar Helander

Suomen merkittävintä säveltäjää Jean Sibeliusta on juhlittu pitkin vuotta, mutta juhlallisuudet (siirryt toiseen palveluun) huipentuvat tänään tiistaina, kun Sibeliuksen syntymästä on tullut kuluneeksi 150 vuotta.

– Jokaisen suomalaisen on tärkeää tajuta se, miten merkittävä henkilö Sibelius oli ja on. Hän oli elinaikanaan ehdottomasti kuuluisin suomalainen ja saattaa edelleenkin olla, luonnehti kapellimestari Hannu Lintu säveltäjäkuuluisuutta Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Sibelius soi tänään joka puolella Suomea. Helsingin Senaatintorilla pidetään puolilta päivin yhteislaulutilaisuus, jossa lauletaan Finlandia-hymni. Hämeenlinnassa pidetään illalla Radion sinfoniaorkesterin juhlakonsertti, jossa kuullaan myös Sibelius-viulukilpailun voittajaa. Lisäksi erilaisia Sibelius-konsertteja on tänään muun muassa Joensuussa, Järvenpäässä, Kangasalla, Kouvolassa, Laitilassa, Oulussa ja Turussa.

Sibeliusta juhlitaan tänään myös lukuisilla konserteilla ja tapahtumilla ympäri maailmaa, muun muassa Washingtonissa, Berliinissä, Brysselissä, Pietarissa ja Mosjöenissä Norjassa.

Sibeliuksen tunnetuimpia sävellyksiä ovat Finlandia, Jääkärimarssi ja Valse Triste. Hän sävelsi tuotantoaan muun muassa Italiassa, Pariisissa ja Lontoossa, mutta pääosa musiikista syntyi kotona Ainolassa Järvenpäässä.

Sibelius oli naimisissa Aino Sibeliuksen kanssa ja heille syntyi kuusi tytärtä. Sibelius kuoli 91-vuotiaansa vuonna 1957.

Suomessa Sibeliuksen syntymäpäivä 8. joulukuuta on liputuspäivä, suomalaisen musiikin päivä.