1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vyötärölihavuus terveysriski myös normaalipainoiselle

Riski kuolla kuusivuotisen tutkimuksen aikana oli suurin niillä, jotka olivat vyötäröltään lihavia mutta normaalipainoisia. Miehillä riski vaikutti korkeammalta.

Kotimaan uutiset
Nainen mittaa vyötärönympärystään mittanauhalla.
Arja Lento / Yle

Vyötärölle kertyneet liikakilot ovat merkittävä terveysriski myös normaalipainoisille. Vyötärölihavuuteen liittyvät riskit ovat jopa suurempia kuin varsinaiseen ylipainoon ja lihavuuteen liittyvät, osoittaa uusi tutkimus.

Tutkimuksen tulokset perustuvat 15 000 osallistuneen 18–90-vuotiaan terveystietoihin. NHANES III -tutkimus toteutettiin vuosina 1988–1994.

Tutkijat havaitsivat, että riski kuolla tutkimuksen aikana oli suurin niillä osallistujilla, jotka olivat normaalipainoisia, mutta vyötäröltään lihavia. Heidän kuolleisuutensa oli noin kaksi kertaa suurempaa kuin vyötäröltään hoikkien normaalipainoisten tai pelkän painoindeksin perusteella ylipainoisten tai lihavien.

Yhteydet havaittiin miehillä ja naisilla, mutta naisilla yhteydet olivat heikompia. Naisilla vyötärölihavuuteen liittyi vain noin 30–50 prosenttia suurempi riski menehtyä seurannan aikana.

Kun vyötärön ympärysmitta on naisella yli 90 senttimetriä ja miehellä yli 100 senttimetriä, kyse on vyötärölihavuudesta. Suomessa nämä kriteerit täyttää ainakin kolmannes yli 30-vuotiaista.

Jos ylipainoa kertyy keskivartaloon, suuri osa rasvasta kertyy vatsaontelon sisään niin sanotuksi viskeraaliseksi rasvaksi. Vyötärölihavuus altistaa muun muassa diabetekselle, verenpainetaudille, sydänsairauksille ja uniapnealle.

Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi