1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Sakari Kuosmanen Kaurismäen uudesta pakolaiselokuvasta: "Roolihahmoni on erittäin tyly, mutta sydämellinen"

Aki Kaurismäen uusi elokuva kertoo pakolaistilanteesta komedian keinoin. Elokuvan kuvaukset alkavat ensi vuoden elokuussa. Pääosaa elokuvassa esittävä Sakari Kuosmanen kuvaa rooliaan tyypillisen suomalaisen kuvaksi.

viihde
Sakari Kuosmanen ja Kati Outinen.
Sputnik Oy

Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki suunnittelee uutta elokuvaa, joka käsittelee meneillään olevaa pakolaiskriisiä. Pakolainen-työnimellä kulkevan elokuvan käsikirjoitus on jo lähes valmis ja kuvaukset aloitetaan jo ensi vuoden aikana.

Pääroolin esittää yksi Kaurismäen luottonäyttelijöistä, siilinjärveläinen Sakari Kuosmanen.

– Tällä hetkellä kaikki on valmiina. Kuvausryhmä on valittu, rahoitus on kunnossa ja elokuvan käsikirjoituksen saan jo helmikuussa, Kuosmanen kertoo.

Elokuvaa kuvataan syksyllä 2016 ainakin Helsingissä ja Hampurissa. Se käsittelee ajankohtaista pakolaistilannetta hieman harvinaisemmasta näkökulmasta.

Aki vastaa, että tiputtelet vaan ne typerät repliikkisi lakonisesti niin kuin tiiliskivet tippuisivat märkään asvalttiin.

Sakari Kuosmanen

– Näyttää siltä, että elokuva vääntyy komedian suuntaan. Tuo on niin raskas aihe kaikin puolin ja aika monet elokuvaohjaajat tekevät siitä varmaan dokumenttia ja uutisissakin aihe näkyy koko ajan. Mahtavaa, jos aiheesta saadaan komedia, Kuosmanen kertoo.

Aki Kaurismäki on käsitellyt pakolaisuutta aiemmin muun muassa Le Havre -elokuvassa.

Elokuvan keskiössä suomalaisen miehen kuva

Sakari Kuosmanen näyttelee elokuvassa suomalaista miestä, jossa yhdistyy monta eri puolta. Kaurismäki on luonnehtinyt roolin miestä maata kiertäväksi alusvaatekauppiaaksi, ravintoloitsijaksi ja ammattimaiseksi pokerin pelaajaksi. Kuosmanen pitää roolihahmoa erinomaisena kuvauksena suomalaisesta miehestä.

– Roolihahmoni on erittäin tyly, mutta myös äärimmäisen sydämellinen. Eli pitää esittää tylyä, vaikka pohjimmiltaan on hyväsydäminen ja sivistynyt eli sellainen tyypillinen suomalaisen miehen kuva.

Roolisuoritusta varten Kuosmanen joutuu tekemään pieniä muutoksia elämässä.

– Aki sanoi, että hiuksia tai partaa ei tarvi kasvattaa, mä olen tarpeeksi rujon näköinen muutenkin, mutta paino voisi olla sellainen 105 kiloa. Pitää vähän pudottaa painoa, mutta se on ihan hyvä, että koittaa nyt elää terveellisemmin, Kuosmanen nauraa.

"Akilla on Sibelius-syndrooma"

Siilinjärveläistä Kuosmasta on luonnehdittu usein Kaurismäen luottonäyttelijäksi. Hän on näytellyt muun muassa elokuvissa Kauas pilvet karkaavat, Juha ja Mies vailla menneisyyttä. Kaurismäen edellisestä elokuvasta on jo useampi vuosi aikaa.

– Akin kanssa on ollut useita vuosia puhetta, että on aiheita, joista olisi pitänyt tehdä elokuva. Akilla on vaan sellainen Sibelius-syndrooma, että rima nousee ja otsarypyt syvenee, mutta nyt löytyi viimein aihe.

Näyttää siltä, että elokuva vääntyy komedian suuntaan.

Sakari Kuosmanen

Kuosmanen kuvailee välejään Kaurismäkeen lämpimiksi ja läheisiksi. Miehillä on samanlainen huumorintaju ja Kuosmasta on jopa tituleerattu Kaurismäen kolmanneksi veljeksi.

– Meillä läppä lentää koko ajan samaan suuntaan, se on mahtavaa. Mä kiusaan usein Akia kysymällä, että miten tämä kohtaus näytellään. Aki vastaa, että tiputtelet vaan ne typerät repliikkisi lakonisesti niin kuin tiiliskivet tippuisivat märkään asvalttiin.

Lue seuraavaksi