Yksi Huhtiniemen mysteereistä saa tänään pisteensä

Lappeenrannan Huhtiniemestä löydettiin kesällä 2006 hautausmaa, josta kaivettiin esiin 13 luurankoa. Kaivauksissa etsittiin vastusta huhulle, jonka mukaan Huhtiniemessä oli teloitettu jatkosodan aikaisia rintamakarkureita.

Kotimaa
Huhtiniemen kaivaukset kesällä 2006.
Huhtiniemen kaivaukset kesällä 2006.YLE Etelä-Karjala

Lappeenrannassa on vuosikausia elänyt sitkeä huhu, jonka mukaan Lappeenrannan Huhtiniemessä olisi jatkosodan aikana teloitettu jatkosodan aikaisia rintamakarkureita.

Huhtiniemi sijaitse aivan Lappeenrannan keskustan läheisyydessä noin kahden kilometrin päässä keskustasta Saimaan rannalla. Alueella on nykyisin leirintäalue.

Huhut saivat entistä suuremmat siivet, kun 1970- ja 1980-luvuilla aleelta löydettiin luukasoja.

Vuonna 2006 arkeologit tekivät Huhtiniemessä löydön.

Löytyi kalmisto eli hautausmaa, josta kaivettiin tutkimuksia varten esiin 13 vainajan jäänteet. Poliisi avasi Huhtiniemen mysteerin tutkinnan uudelleen.

Vainajat olivat 1800-luvulta

Varsin nopeasti selvisi, että löydetyt vainajat olivat huomattavasti iäkkäämpiä kuin aluksi oletettiin. Huhtiniemen leirintäalueen kohdalla on vanha Krimin sodan aikainen hautausmaa, johon vuosien 1855–1857 aikana oli haudattu 233 henkeä. Vainajat ovat Lappeenrannan väliaikaisessa sotilassairaalassa kuolleita venäläisiä. Kalmistoon on haudattu myös yksi lapsi.

Vainajien jäänteitä ei ole voitu palauttaa takaisin alkuperäisiin hautoihin, koska alueella oleva leirintäalue jatkaa toimintaansa eikä alueen asemakaava ole voitu vielä uudistaa.

Haudoista kaivettujen vainajien jäännökset haudataan Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan Pallon hautausmaahan tänään tiistaina 8.12.2015 kello 11.

Vainajia ei siunata, koska Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherran Timo Tynkkysen mukaan vainajat on jo aikoinaan siunattu. Sen sijaan hautauksen yhteydessä toimitetaan vainajien muistopalvelus, panihida.

Lappeenrannan Pallon ortodoksiseen hautausmaahan ehdittiin haudata vuonna 1855 ensimmäiset sotilassairaalassa kuolleet, ennen kuin Huhtiniemen hautausmaan otettiin käyttöön.