1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsingin valtuustolla poikkeuksellisen vilkas vuosi – "Onhan tämä ollut aika hurjaa"

Helsingin kaupunginvaltuusto on tehnyt merkittäviä päätöksiä tänä vuonna: Hanasaaren hiilikasoista päästään eroon ja subjektiivinen päivähoito-oikeus säilyy. Ensi vuonna valtuustolla on kiire saada demokratiaa lisäävä johtamismallin uudistus maaliin. Kokouslistalla odottaa myös kulttuurihankkeita, kuten Tanssin talo.

Kotimaan uutiset
Mari Puoskari.
Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Puoskari.Yle

Helsingin kaupunginvaltuusto kokoontuu vuoden viimeiseen kokoukseen tänään keskiviikkoiltana. Valtuuston puheenjohtajan Mari Puoskarin (vihr.) mukaan vuosi on ollut poliittisesti vilkas.

– Onhan tämä ollut aika hurjaa. Pöydällä on ollut poikkeuksellisen monta isoa asiaa, joista on neuvoteltu monessa vaiheessa.

Hyvästit hiilikasoille

Viimeisin niistä on joulukuun alussa hyväksytty Helsingin Energian strategialinjaus, jonka yhteydessä päätettiin sulkea Hansaaren voimalaitos vuoteen 2024 mennessä. Päätös näkyy Helsingin kaupunkikuvassa oleellisesti, kun mustat hiilikasat häviävät kaupungin rantaviivasta.

Valtuutettujen selvä enemmistö hyväksyi vuosia kestäneen päätöksen. Kun asia oli loppuunkäsitelty, valtuusto puhkesi juhlallisiin aplodeihin.

– Se, että nyt on oikeasti päätetty panostaa uusiutuvaan energiaan ja luopua hiilestä, on näin Pariisin ilmastokokouksen aikaan historiallinen päätös, Puoskari sanoo.

Hanasaaren sulkemisenkin jälkeen Salmisaaren voimala jatkaa toimintaansa ja käyttää pääasiallisena polttoaineenaan kivihiiltä.

Budjetti venyi ja vanui

Myös Helsingin budjettineuvottelut nuijittiin läpi loppuvuodesta. Monet valtuutetut luonnehtivat niitä poikkeuksellisen hankaliksi. Kiistaa aiheutti muun muassa se, että kaupunginjohtaja Jussi Pajusen esitys valtuustolle oli 30 miljoonaa pienempi kuin kaupunginhallituksen keväällä hyväksymä raami. Lopulliseen budjettiin päätettiinkin vielä lisätä puuttuvat miljoonat.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki teki vastaehdotuksen vielä kaupunginvaltuuston viimeisessä äänestyksessä, mutta sitä ei hyväksytty. Ehdotus liittyi talousarvion sanamuotoon subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta ja ryhmäkokojen kasvattamisesta, joista hallitus on tehnyt esityksen.

Helsinki linjasi jo keväällä, että kaupunki ei muuta päivähoitokäytäntöjään, mutta talousarvioon jätettiin mahdollisuus, että asiasta voidaan vielä äänestää. Vihreiden varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtajan Emma Karin mukaan suuret valtuustoryhmät ovat kuitenkin sitoutuneet pysymään kaupungin aiemmin päättämässä linjassa.

Tanssin talo ohitti Guggenheim-museon

Myös muut valtion toimet ovat antaneet pohdittavaa kaupungin päättäjille. Viime viikolla opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) päätti, että valtio lähtee rahoittamaan kuudella miljoonalla Tanssin talon rakentamista, jos Helsinki osallistuu rahoitukseen samalla summalla. Koko hanke maksaa lähes 30 miljoonaa.

Monet valtuutetut kannattavat hanketta, mutta samalla sen rahoitus arveluttaa. Veronika Honkasalon (vas.) mielestä Tanssin talon rahoitus ei saa rokottaa kaupunginteatteria liikaa.

Kaupunginteatterin tanssijoiden työpaikat siirtyvät Tanssin taloon ja osa näiden tehtävistä muuttuu hallinnollisiksi. Teatterin johtaja Asko Sarkola on huolissaan tanssillisten musikaalien tulevaisuudesta.

Kokoomuksen Arja Karhuvaara olisi toivonut Tanssin talon sijaan Guggenheimia, jonka kannatus on kuitenkin laskenut valtuutettujen keskuudessa tämän vuoden aikana Yle Uutisten kyselyjen mukaan.

Tanssin taloa on puuhattu Helsinkiin jo muutaman vuoden ajan. Maanantaina kaupunginhallitus otti taas aikalisän ja jätti asian pöydälle. Valtuusto pääsee käsittelemään Tanssin taloa jälleen vuonna 2016.

Johtamisjärjestelmä lisäämään demokratiaa

Valtuuston puheenjohtaja Mari Puoskari odottaa, että valtuusto saa ensi vuonna hyppysiinsä myös hämmennystä aiheuttaneen johtamisjärjestelmän uudistuksen.

– Kaupunginjohtaja Pajunen on ollut eri mieltä kuin useat puolueet, joiden mielestä esitys ei vastannut sitä, mistä oltiin aiemmin johtamisen jaostossa keskusteltu. Hänen mallinsa ei käytännössä lisännyt demokratiaa vaan pikemminkin päinvastoin. On hieno juttu, että siitä on nyt ollut laaja yhtenäinen näkemys valtuustoryhmien välillä.

Valtuustolla on jo kiire saada päätöksiä aikaan johtamisjärjestelmässä, että Helsingille voidaan valita uuden mallin mukaiset johtajat vuoden 2017 kunnallisvaalien jälkeen.

Yleiskaava ja sote-uudistus ensi vuoden listalla

Helsingin yleiskaava kuitenkin etenee hyvällä mallilla Puoskarin mukaan.

– Asiassa ei ole ollut suuria poliittisia erimielisyyksiä. Hanke on ollut lähinnä viraston aikatauluista kiinni.

Ensi vuonna valtuusto saattaa päästä myös sote-uudistuksen kimppuun, jos hallitus saa siitä oman päätöksensä aikaan.

Lue seuraavaksi