Huumori ja rohkeus toi Kuopion Kriisikeskukselle Huipputiimi-palkinnon: "Toisten huomioiminen on äärimmäisen tärkeää"

Kuopion kauppakamari myöntää Huipputiimi-palkinnon tänä vuonna Kuopion Kriisikeskukselle ja Kasve Oy:lle. Kriisikeskuksella hyvinvointia pidetään yllä nauramalla ja avoimella yhteistyöllä.

kriisipalvelut
Kuopion Kriisikeskuksen työntekijöitä.
Kuopion Kriisikeskuksella aamu alkaa kahvilla ja huumorilla. Kuvassa kriisityöntekijät Seija Kuivalainen ja Antti Lampinen, toimistosihteeri Irene Kytölä ja toiminnanjohtaja Tiina Päivinen. Varpu Mäntymäki / Yle

Kuopion kauppakamarin Huipputiimi-kilpailun toisen voittajan, Kuopion Kriisikeskuksen, työntekijät tietävät, mitä hyvä työpaikka tarkoittaa. Se on paikka, jossa saa vapaasti ilmaista itseään ja jossa toisia kohdellaan kunnioittaen.

– Täällä pystyy puhumaan, voi sanoa työkaverille, että nyt muuten mättää ja jutellaan hetki. Meillä on työnohjausta, työterveyshuoltoa ja meillä nauretaan paljon, täällä on hyvä huumori, kertoo kriisityöntekijä Seija Kuivalainen.

Kriisikeskus käsittelee vaikeita asioita kuten parisuhdeongelmia, perheväkivaltaa tai yllättäviä kuolemantapauksia. Vuosittain keskuksessa käy 1 200–1 300 asiakasta. Työntekijät ovat raskaissa asioissa asiakkaan tukena, jolloin entistä tärkeämmäksi asiaksi nousee myös työntekijöiden hyvinvointi.

– Oma jaksaminen ja toisten huomioiminen on äärimmäisen tärkeää. Pitää huolehtia harrastuksista, nukkumisesta, syömisestä, kaikista samoista asioista, joita painotamme myös asiakkaille. Suurin osa työntekijöistä on ollut täällä pitkään, mikä luo myös hyvää yhteishenkeä, Kuivalainen sanoo.

Kuopion kauppakamari perustelee Huipputiimi-palkinnon myöntämistä Kriisikeskukselle useista syistä. Kriisikeskus osoittaa vahvaa sisäistä yrittäjyyttä ja epävarmuuden sietokykyä. Ammattimaisessa toiminnassa näkyy kuitenkin huumori ja toimintakulttuuri on kehitysmyönteistä ja rohkeaa.

– Rahoitus tulee hyvin monesta paikasta. Kriisityö on lakisääteistä ja Kuopio ostaa meiltä palvelut. Raha-automaattiyhdistys on yksi paikka, josta rahoitusta tulee, mutta nekin myönnetään vuosittain erikseen. Siitä tulee epävarmuus, kertoo kriisityöntekijä Antti Lampinen.

Kauppakamarin Huipputiimi-palkinto luovutetaan tiistaina Kuopion Kriisikeskukselle sekä hyvinvointialan palveluihin keskittyvälle Kasve Oy:lle. Palkintoraati myöntää Kasve Oy:lle palkinnon muun muassa matalan hierarkian ja avoimuuden vuoksi.