1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomi-palkintoja maahanmuuttajataustaisille taiteilijoille

Vuoden 2015 Suomi-palkinnon saajat ovat kuvataiteilija Adel Abidin, kirjailija ja elokuvaohjaaja Hassan Blasim, kirjailija Nura Farah, koreografi Kenneth Greve, säveltäjä Aulis Sallinen, näyttelijä Birgitta Ulfsson ja espoolainen Entressen kirjasto.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (vas) jakoi taiteen Suomi-palkinnot Helsingissä tiistaina 8. joulukuuta 2015. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Uusien suomalaisten taiteilijoiden esiintymiset ovat rikastaneet ja vahvistaneet suomalaista kulttuuria ja taidetta, sanoi  kaikkiaan seitsemän Suomi-palkintoa jakanut opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

- Tänään, ehkä enemmän kuin koskaan, tarvitaan ihmisten välistä vuoropuhelua, jota taide voi meille opettaa. Suomalainen kulttuuri on aina rikastunut ja vahvistunut dialogista maailman kanssa. Palkittavat taiteilijat ovat esikuvia eri taustoista tuleville lapsille ja nuorille.

Palkinnot ovat suuruudeltaan 24 700 euroa ja ne myönnetään veikkausvoittovaroista. Suomi-palkintoja on jaettu vuodesta 1993.

Kuvataiteilija Adel Abidin

Irakilaissyntyinen, Helsingissä asuva Adel Abidin käsittelee taiteessaan kulttuurien kohtaamisia ja ennakkoluuloja, usein huumorin ja satiirin keinoin.

Abidinin videoissa ja poikkitaiteellisissa mediainstallaatioissa käyvät vuoropuhelua arabimaailman kulttuuri  ja elämä läntisessä maailmassa.

Kirjailija, elokuvaohjaaja Hassan Blasim

Hassan Blasim muutti Irakista Suomeen 2004 jouduttuaan ohjaustensa vuoksi vaikeuksiin kotimaassaan.

 Blasimin Irakin purkkajeesus on ollut kansainvälinen taiteellinen läpimurto. Blasimia pidetäänkin aikamme yhtenä merkittävimpänä arabikirjailijana. Novelleissaan Blasim on antanut äänen muun muassa pakolaisvirroille.

Kirjailija Nura Farah

Somaliasta Suomeen 13 -vuotiaana muuttanut Nura Farah on Suomen ensimmäinen somalitaustainen suomeksi kirjoittava kirjailija.

Teoksellaan Aavikon tyttäret sekä julkisella esiintymisellään myös laborantiksi kouluttautunut Nura Farah on pyrkinyt murtamaan suomalaisten ennakkoluuloja Somaliasta.

Koreografi Kenneth Greve

Kenneth Greve on työskennellyt Suomessa Kansallisbaletin johtajana vuodesta 2008 alkaen ja tänä aikana nostanut Kansallisbalettimme kansainvälisen tason toimijaksi.

Greve on luonut suosittuja balettiesityksiä, muun muassa 2012 ensi-iltansa saaneen Lumikuningattaren sekä uusimpana _Pienen Merenneidon. _Hän on panostanut erityisesti poikien saamiseen mukaan tanssiharrastuksen ja tanssin ammattilaisuuden piiriin.

Säveltäjä Aulis Sallinen

Aulis Sallisen musiikillinen ura on kestänyt yli puoli vuosisataa. Hän on pedagogi ja kuuluu maamme merkittävimpiin kansainvälisen luokan säveltäjiin.

Aulis Sallisen merkittäviin teoksiin kuuluvat oopperat Punainen viiva,_ Kullervo ja Kuningas lähtee Ranskaan. _Oopperoiden lisäksi Sallisen tuotantoon kuuluu sinfonioita, konserttoja sekä useita kamarimusiikkiteoksia.

Näyttelijä Birgitta Ulfsson

Teatterin Grand Old Lady, suomenruotsalainen Birgitta Ulfsson on tehnyt yli 60 vuotta kestäneen uran. Ulfsson tunnetaan erityisesti lämpimästä ja viisaasta huumoristaan.

Ulfsson näyttelee parhaillaan Svenska Teaterin ja Göteborgin kaupunginteatterin yhteisproduktiossa Fosterlandet, joka kertoo sotalapsista.

Entressen kirjasto

Espoossa sijaitsevan Entressen kirjaston työntekijät ovat kulttuurisen moninaisuuden asiantuntijoita. Kirjasto panostaa erityisesti erilaisten ihmisten kohtaamiseen ja yhteisöllisyyden rakentamiseen.

Vuonna 2009 avatun kirjaston asiakaskunnasta suuri osa on maahanmuuttajia ja uussuomalaisia. Kirjasto kiinittää erityishuomiota nuorten ja maahanmuuttajien palveluihin.