1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Nanson pääluottamusmies: "Tuntuu kauhealta, leipämme olemme täältä hakeneet"

Nanson pääluottamusmies Pirjo Laitinen kuvailee yt-neuvottelujen tulosta surulliseksi uutiseksi. Tuotanto Nokialla loppuu syyskuun loppuun mennessä.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Vaateyritys Nansolla oli aamupäivällä surullisia uutisia työntekijöilleen. Nokian tehdas suljetaan ensi syksyyn mennessä.

– Tunnelmat ovat surulliset. Työntekijöillä on pitkiä työsuhteita ja leipämme olemme täältä hakeneet. Kyllä se tuntuu kauhealta, sanoo pääluottamusmies Pirjo Laitinen Nokialla.

Tarpeeksi suuria miljoonasäästöjä ei löytynyt, vaikka kuinka haettiin.

Pirjo Laitinen

Nanso kävi yt-neuvotteluja syyskuusta viime viikkoon saakka. Laitinen sai tietää päätöksestä vasta tänä aamuna.

– Pitkään neuvoteltiin siitä, että ulkopuolinen ryhmittymä olisi kiinnostunut Nokian tuotantolaitoksesta. Mutta se jätettiiin sivuun ja lopetettiin nämä yt-neuvottelut, Laitinen sanoo.

– Tarpeeksi suuria miljoonasäästöjä ei löytynyt, vaikka kuinka haettiin, Laitinen jatkaa.

Nanson mukaan kotimaisten vaatetus- ja tekstiilialan toimijoiden ryhmä jatkaa yhä selvityksiä Nokian tuotannollisen toiminnan ostamisesta.

Kaksossiskot töissä Nansolla lähes 50 vuotta

Pääluottamusmies Pirjo Laitinen kertoo, että on itse ollut tehtaalla pikkutytöstä saakka ja tuntee siellä kaikki. Laitisen mukaan Nanson kohtalo on surullinen koko Nokian kannalta. Kaupungissa on muutenkin ollut yt-neuvotteluja, esimerkiksi Nokian Renkailla ja Nokian kaupungilla.

Olisi se saanut jäädä Suomeen. Aina kaikki viedään pois.

Arja Valkama

– Ihmiset jäävät työttömiksi, ja Sipilän hallituksen leikkaukset ovat vastassa, niin on siinä sitten ihmisillä olemista, Laitinen sanoo.

Myös Laitisen kaksossisko Arja Valkama on työskennellyt Nansolla lähes 50 vuotta. Valkamalle tuli kylmät väreet, kun johto kertoi tehtaan lopettamisesta.

– Olisi se saanut jäädä Suomeen. Aina kaikki viedään pois, Valkama sanoo.

Osa työntekijöistä lähti heti tiedotustilaisuuden jälkeen ulos työpaikalta. Valkama jäi hoitamaan keskeneräiset työnsä loppuun.

– Meitä jäi muutama raamikuski ja värjäri, koska märkää tavaraa ei voi jättää tänne makaamaan. Kunnialla loppuun saakka on minun periaatteeni, Valkama sanoo.