Kohta 50 vuotta Ylelle selostanut Jouko Färd sai arvokkaan tunnustuksen

Ylen Jouko Färd on selostanut jääkiekkoa lähes 50 vuotta. Porilaisselostaja sai maanantaina Pentti Lindegren -elämäntyöpalkinnon.

urheilu
Jouko Färd
Yle

Ylen Isomäen ääni Jouko Färd on saanut valtakunnallisen tunnustuksen. Suomen jääkiekkojournalistit palkitsi pitkän linjan urheilutoimittajan ja -selostajan maanantaina Pentti Lindegren -elämäntyöpalkinnolla.

Jo keskikoulussa tarkkasilmäinen ammatinvallinnanohjaaja oli todennut Färdille, että tästä tulee joko opettaja tai selostaja. Tuli molemmat. Avustajaksi Ylelle Färd tuli jo 1969. Ylen kiekkokierroksilla hän on ollut vuodesta 1992 alkaen eli alusta asti.

– 47. vuosi tässä on menossa selostamista.

Ennalta arvaamattomuus se juttu

Kiekko kiehtoo porilaismiestä ja jokainen ottelu on selostajalle aina uusi, vaikka takana on jo noin 800 otteluselostusta.

– Ennalta arvaamattomuus jääkiekossa on se tärkeä suola. Sehän on urheilun periaate, että ei sinne kannata mennä, jos tietää, mitä hommasta tulee, Färd toteaa.

Tuntien ennakkovalmistelu

Selostaminen vaatii huolellista valmistautumista. Färd sanoo käyttävänsä kunkin pelin valmisteluun 2,5 - 3 tuntia.

– Valmistautuminen seuraavaan selostukseen alkaa edellisen päätyttyä. Haen heti illalla seuraavan matsin pelaajien taustat, tuomarien tiedot sekä aiemmat kohtaamiset.

Tilastoista kiinnostunut Färd huomauttaa, ettei liiga vieläkään pidä kirjaa siitä, monesko ottelu tuomareilla on menossa.

– Minulla on ne tiedot. Aikoinaan raumalaiset tuomarit Reijo Ringbom ja Janne Rautavuori soittivat minulle ja kysyivät, monesko matsi heillä on menossa.

Pelin jälkeen odottavat vielä haastattelut ja nettijutun teko.

– Kyllä siitä kahdeksan tunnin työpäivä tulee.

Tunteet kurissa

Urheiluselostajan tulee pitää tunteensa kurissa, vaikka sydän kuinka sykkisi kotijoukkueelle. Fanipalautteen perusteella Färd on tässä onnistunut.

– HIFKin fani lähetti minulle kassin, josta löytyi joukkueen pipo.

Seuraavan kerran selostajalegenda Jouko Färd on äänessä kiekkokierroksella ylihuomenna Ilves-Ässät -ottelussa.